Také v Rožnově pod Radhoštěm září strom republiky

Vánoční strom je jedním ze symbolů Vánoc. Zatím co v domácnostech se zdobí malé stromky, ve městech se staví velké vánoční stromy.

Tradice zdobení pochází z německých měst. O prvém osvětleném vánočním stromku je zmínka v brémské kronice z roku 1570. Do obytných domů začal vánoční stromeček pronikat v polovině 17. století a tuto tradici přijímali dříve protestanti než katolíci. V zemích Koruny české poprvé postavil vánoční strom pro své přátele v roce 1812 ředitel pražského Stavovského divadla Jan Karel Liebich ve svém libeňském zámečku Šilboch.

Nový zvyk se rozšířil až ve 40. letech 19. století v bohatých pražských měšťanských rodinách.

Údajně se v Čechách poprvé rozsvítily lojové svíčky na stromečku roku 1860.

Na venkov se tradice vánočních stromečků rozšířila až po první světové válce.

Zatím co v domácnostech se obvykle zdobí borovice, jedle, smrky nebo umělé stromky, na veřejnosti jsou stavěny úctyhodné smrky, zdobené stovkami elektrických světel.  

Vůbec poprvé byl strom republiky postaven na brněnském Náměstí svobody spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem, který v zimě roku 1919 nalezl s přáteli v bílovickém lese prochladlé děvčátko. O Vánocích roku 1924 vztyčil na náměstí strom, pod ním uspořádal sbírku na pomoc opuštěným dětem.

Jedním z nejslavnějších českých vánočních stromů byl 24 metrů vysoký smrk z Beskyd, který ozdobil o Vánocích 1999 vatikánské Svatopetrské náměstí. 

V Rožnově pod Radhoštěm byl vánoční strom rozsvícen v pátek 29. listopadu 2019. Slavnost se konala bez sněhové nadílky, ale ani lehký déšť neodradil Rožnovany být u toho.

Vánoční strom je symbolem blížících se Vánoc a poselstvím dobré vůle.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *