Vaňura Zdeněk – už jen vzpomínka

Jméno Zdeňka Vaňury je neodmyslitelně spojeno s DAHLIE RALLYE.
„Když se v roce 1995 uskutečnil Rožnově sraz caravanistů 34. Evropa Rallye, bylo mi na závěr líto, že v čase podzimu nemají caravanisté na ukončení sezóny žádnou akci,“ vzpomínal pan Zdeněk Vaňura. „Protože na podzim už nemůže jít o vzdálené přesuny, uvažoval jsem zainteresovat země sousedící s Českou republikou, tedy Polsko a Slovensko. Myšlenku podzimních srazů caravanistů jsem prezentoval v polské Ustroni. Byla přijata s nadšením, hned byl také ustaven přípravný výbor. Tak byl položen základní kámen ke sletům přátel campingu a caravaningu s mezinárodní účastí, pořádaných střídavě v členských státech.“

Při hledání originálního, přitažlivého, mezinárodně srozumitelného a typického názvu pro tuto akci zvítězil návrh paní Marie Vaňurové – JIŘINKOVÁ RALLYE se symbolem jiřiny, typické květiny tohoto ročního období. Z důvodu mezinárodní srozumitelnosti byl v konečné podobě použit botanický termín pro tuto rostlinu DAHLIE. Tak vznikla DAHLIE RALLYE, kdy s logem graficky ztvárňujícím caravan a květ jiřiny, jeho autorem je Zdeněk Vaňura.

První ročník Dahlie Rallye se konal 11. – 14. 9. 1997 v Rožnově pod Radhoštěm. Přijelo 123 posádek a 319 účastníků z CZ, PL, SK. Ustaveno bylo Sdružení caravanistů a zvoleno Prezidium. Jako prezident Dahlie Rallye byl jednomyslně zvolen pan Zdeněk Vaňura.

 

Do klubu Dahlie Rallye se přihlásilo také Maďarsko, ale obliba rallye přilákala i karavanisty dalších zemí.

„Největší překvapení čekalo účastníky 15. Dahlie Rallye v Maďarsku, kdy při slavnostním ukončení mně prezident MCCC László Gyürky předal, jako prezidentu Sdružení Dahlie Rallye, certifikát INTERNATIONAL STAR REGISTRY s průvodními doklady, že hvězda RA 13h32m10.42s D 08°43´2.11“, dle zápisu v Mezinárodním hvězdném registru ve Švýcarsku a zápisu v Úřadu pro autorská práva ve Spojených státech Amerických, nese od 3. 9. 2011 12:00:00 AM název DAHLIE RALLYE,“ vzpomínal Zdeněk Vaňura. „Dojetím jsem nevěděl co říct. Byl to ohromný dar a velká pocta této akci. Po setmění měl každý možnost hvězdu DAHLIE RALLYE uvidět v campu instalovaným hvězdářským dalekohledem.“

S karavanem procestoval Zdeněk Vaňura snad celou Evropu.

Civilním zaměstnáním pracoval v oddělení propagace Loany Rožnov p. R. a právě od něj vzešel elegantní symbol této textilní továrny v podobě zlaté korunky.

Když dne 26. března 2020 ve věku 87 let opustil planetu Zemi, pak určitě organizuje srazy karavanistů na planetce  RA 13h32m10.42s D 08°43´2.11 DAHLIE RALLYE a přilehlých kosmických tělesech.

 

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *