Knížka o vlacích a lidech, kteří je mají rádi

V závěru léta roku 2020 vyšla knížka příběhů o železnici a všeho co k ní patří „Literáti na trati VII, aneb Příběh okřídlených kol“. Motto: „Vlaky prostě letí…“ Svými příběhy z prostředí železnice ji na 354 stranách zaplnilo 74 autorů. Editorem knihy je František Tylšar a knihu vydalo Nakladatelství Epika, Jindřichův Hradec, 2020.

„Okřídlené kolo je symbol vyjadřující pokrok, industrializaci a průmyslovou zdatnost,“ uvádí v úvodu František Tylšar. „Nejčastěji však symbolizuje vztah k železnici či železniční dopravě.

I letos přinášíme ukázky z tvorby autorů, jejichž Múza  má nejen křídla, ale také kola. Někteří z nich jsou železničáři a vlaky patří neodmyslitelně k jejich pravidelnému životnímu rytmu. Jiní obdivují dokonalou techniku velkých stojů. Další prostě jen milují vůni dálek a cestování. Někteří jezdí vlakem denně, jiní si cestování užívají jako sváteční chvíle. Všichni ale ve vlacích potkávají tisíce příběhů, které se odrážejí v jejich literární tvorbě.

V této knize se jich sešlo více než sedmdesát, a to už je docela hezky obsazený železniční vůz. Jsou mezi nimi známá literární jména, ale také spisovatelé, kteří si své místo v knižním s větě teprve budují. Na stránkách se střídají autoři mladí i starší. České autory doplnili také kolegové ze zahraničí.“

Knížku lze objednat na e-mailové adrese: frantisek.tylsar@seznam.cz

Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *