Josef Martinák – každé loučení je smutné.

Láskou Josefa Martináka byla jeho obec Horní Bečva, Valašsko a jeho líbezná příroda, a stejným dílem umění, které zrcadlilo jeho milovanou domovinu.

Jeho zásluhou byl objeven skvělý lidový řezbář Jiří Malina z Horní Bečvy, o jehož životě nechal Josef Martiňák natočit televizní film. Z jeho plastik uspořádal posmrtnou výstavu v Areálu zahrádkářského svazu, zařadil je také na přítisk poštovních známek a na obálky prvního dne.

V Areálu zahrádkářského svazu na Horní Bečvě pořádal výstavy květin, obrazů starých mistrů a ručních prací. Svou obec Horní Bečvu propagoval na přítiscích poštovních známek, obálkách prvního dne a korespondenčních lístcích s motivy obce a jejího okolí.

Josef Martinám měl důvod milovat Horní Bečvu, je to obec plná zajímavostí. Magnetem není pouze přehradní nádrž, pověstná „valašská riviéra“, kolem které se nachází rekreační chaty.

Obec Horní Bečva byla roku 1650 prohlášena Baltazarem z Žerotína za samostatnou obec. Již předtím byl tento hornatý prostor osídlen a spolu s dalšími osadami v údolí řeky Bečvy tvořil „Velkou Bečvu“. Obci dominuje kostel sv. Jana a Pavla, postavený s laskavým svolením císaře Josefa II. roku 1792, vysvěcený v květnu 1802 olomouckým biskupem Aloisem Kolowratem.

Od roku 2007 je obec vyobrazena na kolekci příležitostných známek a obálek prvního dne. Soubor poštovních známek s náměty plastik fenomenálního malíře Jiřího Maliny, včetně obálek prvního dne, nechal zhotovit Josef Martiňák, který byl aktivním členem ZO ČZS Horní Bečva, kde přátelé zahrádkáři zvěčnili jeho zásluhy do pamětní desky, usazené v domě zahrádkářů.

Horami, údolími a hlubokými lesy voňavá obec se rozprostírá od potoka Kněhyně po obou stranách řeky Bečvy až k někdejším hranicím uherským, příbytky jsou tam podnes roztroušeny po horách, údolích a ráztokách.

Pracovní profesí působil Josef Martinák po desítky let jako technik v národním podniku Tesla Rožnov.

Josef Martinák zemřel v tichosti ve čtvrtek 5. listopadu 2020, poslední rozloučení s milovanou obci se uskutečnilo v pátek 13. listopadu 2020 v místním chrámu Páně svatého Jana a Pavla na Horní Bečvě.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *