Měsíc náš souputník a kamarád.

Měsíc je přirozená družice planety Země. Protože mu nikdo nevymyslel jméno, nazývá se prostě – Měsíc. Pro poety je to však Luna. I když symbolem Měsíce je srpek, má na noční obloze mnoho podob a tvarů od srpku až po úplněk a jako NOV „zhasne“ docela.

Na Měsíc, který co do objemu má pouhá 2% objemu zemského, to máme z planety Země pouhý skok – průměrná vzdálenost činí 384 403 km. První lidmi vyrobené těleso, které dosáhlo Měsíce, byla v roce 1957 sovětská sonda Luna 2. A prvými lidmi na povrchu Měsíce byli roku 1969 kosmonauti Neil Armstrong a Edwin Aldrin. Náš souputník Měsíc zatím navštívilo dvanáct pozemšťanů.

V naší Sluneční soustavě bylo dosud objeveno 182 měsíců, ale předpokládá se, že jich je mnohem víc – ten náš je vzhledem ke své mateřské planetě  vůbec největší a v celé Sluneční soustavě pátý největší.

Není od věci nadrásat v letím čase o Měsíci v úplňku báseň, anebo jen tak posedět a nechat se unášet časoprostorem.

Nejbližší úplněk bude v pondělí 30. listopadu 2020 (svátek má Ondřej), a další, už poslední v tomto roce, až ve středu 30. prosince 2020 (svátek má David). Bude to předposlední den v tomto roce, protože v pátek už budeme 1. ledna trhat prvý list z kalendáře Nového roku 2021.

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *