Horské boudy a chaty v Beskydech.

V předvánočním čase vyšla knížka „Horské boudy a chaty v Beskydech“ autora Richarda Sobotky, kterou vydalo Vydavatelství Víkend s. r. o. a která je k dostání ve všech knihkupectvích.

Historie vzniku turistických chat v Moravskoslezských Beskydech je spojena především s jejich nejvyšším vrcholem Lysou horou. Turistika se od druhé poloviny 19. století rozšířila prakticky do všech horských oblastí, kdy lidé s oblibou poznávali zajímavé krajiny, lásku k nim pěstovali a k jejich vědeckému prozkoumání přispívali. Tak jako do hor pronikali turisté, tak tam postupně vznikaly také horské chaty a útulny. Původně skromný přístřešek se časem proměnil v přívětivou útulnu či horskou chatu a některé z nich se v novějších časech proměnily v horské hotely. S nimi jsou propojeny osudy některých lidí, spjatých s horami zálibou, nebo i profesí, chataři, meteorologové, prospektoři, ale také umělci, kteří krásná zákoutí hor přenášeli na malířská plátna a jiní příběhy hor i lidí v nich zaznamenávali v psaných příbězích. Dávno zaniklé hrady i pověsti kolem bájných bytostí, a dosud neobjevené poklady zemské či zbojníků, stále lákají k návštěvě hor, ale tím nejcennějším pokladem jsou právě hory samé svou podmanivou krásou.

Útulny, sruby, horské boudy a chaty vznikaly téměř od samého počátku turistiky. Byla to místa, kde turista daleko v horách a kolikrát v krajně nepřívětivém počasí našel v nouzi přístřeší a mnohdy také příjemné místo k pobytu, působící milým a klidným dojmem. Nebylo nad posezení v bezpečí horské chaty s přáteli u hrnku horkého čaje, vonícího mátou, zatímco za dveřmi zuřily přírodní živly, vichřice, déšť nebo sněhové vánice.

Chataři byli pověstní svou přívětivostí a pohostinností, neváhali v nebezpečí vyrazit na pomoc postiženému a riskovat při záchraně třeba i vlastní život.

V knížce čtenář najde chaty z oblasti Lysé hory, Smrku, frenštátských Horeček a Velkého Javorníku, Radhoště, Soláně, Hostýnské a Vsetínské hornatiny a také ze Slezských Beskyd. S horskými chatami jsou spojeny také osudy lidí a ani ty knížka o horách, horských chatách a horalech nepomíjí.

Horské chaty jsou cílem turistických výprav, ale také potěšením z odpočinku v přívětivém prostředí a uprostřed krásné přírody.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *