Proměny města Rožnova pod Radhoštěm

Lidská sídliště jsou jako živý organismus. Čas je proměňuje podle potřeby doby i lidí. Někdejší dřevěné městečko Rožnov pod Radhoštěm čas a lidé proměnili do současné kamenné podoby.  

Pohled z náměstí do Nádražní ulice kolem roku 1950. Z posledních dvou dřevěných domů zůstal jen Žingorův, kde byla prodejna porcelánu. Jeho stav byl tak špatný, že po demolici nebyl převzat do Valašského muzea jako exponát. Zděný dům vpravo byl Endersův a později Zgabajův, jeho celková podoba se do dnešních dnů v podstatě nezměnila.

Současný pohled do Nádražní ulice. V místě někdejšího dřevěného domu je Grill Bar restaurace.

Ústí Nádražní ulice z náměstí kolem roku 1950. Žingorův dřevěný dům sloužil po nějaký čas jako prodejna Sklo – porcelán.

Současný pohled do Nádražní ulice. Vlevo budova někdejšího Kramolišova pekařství, po rekonstrukci sídlo Správy CHKO Beskydy. Prodejna textilního zboží zůstala téměř nezměněna, její zadní trakt je v současnosti rekonstruován.

Pohled do Nádražní ulice od dolního mostu. Vpravo se nacházela Jakšíkova hospodářská usedlost, zmínka  ní sahala až do roku 1560. V prosinci roku 2008 byla usedlost odstraněna.

Současný pohled do Nádražní ulice od dolního mostu. V místě někdejší Jakšíkovy usedlosti je obchodní dům. Téměř celá ulice byla postupně rekonstruována.

Východně od náměstí nahradila po roce 1950 původní dřevěnou usedlost moderní budova pošty.

Současný pohled na náměstíčko a budovu pošty, které tvoří vstupní části sídliště Záhumení, vbudovaného po roce 1950.

Text a foto © Richard Sobotka
Černobílé fotografie  © archiv Svatopluk Juříček
Foto náhled © Miloš Kulišťák: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm, 1956, kolorovaná perokresba, výřez, sbírka Valašského muzea v přírodě. Výstava TKA Rožnov pod Radhoštěm v obrazech.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *