Výzdoba sídliště Záhumení v Rožnově pod Radhoštěm – aneb Jan Kobzáň vers. Vladimír Škranc – jak to bylo a jak to je.

Rožnovské sídliště Záhumení je prvým vybudovaným po vzniku n. p. Tesla. Vznikalo v letech 1950 – 1960. Vyzděné cihlové dvoupatrové stavby budovy stejného stavebního stylu jsou podnes ozdobeny sgrafity.

V minulosti byla domněnka, že výzdobu prováděl malíř Jan Kobzáň, který měl podobné zakázky také v jiných městech. Ještě v nedávné minulosti někteří pamětníci Jana Kobzáně údajně sledovali při práci na těchto sgrafitech.

Pro nedostatek jiných údajů vycházel jsem z toho, že autorem výtvarné galerie na rožnovském sídlišti Záhumení je Jan Kobzáň.

Univerzita Pardubice dala v minulých letech podnět ke vzniku projektu Sochy a města, podle kterého mělo dojít k dokumentaci, evidenci a popularizaci děl nemovitého kulturního dědictví – uměleckých realizací vzniklých ve veřejném prostoru mezi lety 1950 – 1989.  V roce 2020 pak vydala knihu České umění 50. – 80. let ve veřejném prostoru, evidence, průzkumy a restaurování, která sleduje území celé České republiky.

Je v knize uvedeno, že výzdobu rožnovského sídliště sgrafity provedl kroměřížský malíř Vladimír Škranc. Jan Kobzáň je autorem pouze dvou rozměrných sgrafit na domech čp. 956 a 969 v Pionýrské ulici v Rožnově pod Radhoštěm.

Faktem zůstává, že způsob a umělecké pojetí výzdoby, také výběr námětů, je u obou malířů téměř shodný.

 

Malíř, grafik a spisovatel Jan Kobzáň (1901 – 1959) pocházel z Liptálu, ateliér měl na Soláni, jeho ostatky jsou uloženy na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v Přírodě.

Malíř, grafik a pedagog Vladimír Škranc (1922 – 2002) se narodil v Rozhozné na Jihlavsku, od roku 1924 žil v Kroměříži. Věnoval se malbě, zejména figurální, navrhoval a realizoval sgrafita a vitráže po celé Moravě. Na Riegrově náměstí, na domě, ve kterém dlouhá léta žil, mu byla v roce 2002 odhalena pamětní deska.

S ohledem na nově zjištěné skutečnosti se čtenářům Magazínu Oko Beskyd omlouvám za dřívější sdělení, že výzdoba rožnovského sídliště Záhumení je dílem Jana Kobzáně.

I tak si tato ojedinělá a rozsáhlá venkovní galerie zaslouží pozornost.

 

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *