František „Frank“ Frištenský – prasynovec Gustava Frištenského, znovu doma v Rožnově pod Radhoštěm.

Fenoménem na poli sportovním v závěru 19. a v první polovině 20. století byl bezesporu český zápasník, amatérský mistr Evropy za rok 1903 a profesionální mistr Evropy v roce 1929 Gustav Frištenský, který v průběhu více než čtyřiceti let trvající sportovní kariéry vybojoval přes 10 000 vítězství. Gustav Frištenský se narodil 11. května 1879 v obci Kamhajek čp. 1 (součást obce Křečhoř), zemřel ve věku 77 let 4. dubna 1957 v Litovli.

Zápasu se věnovali také jeho bratři František, Josef a Karel, ale žádný z nich nedosáhl Gustavových hvězdných  výsledků.

František “Frank“ Frištenský, pravnuk Františka Frištenského a syn Jaromíra Frištenského, který pracoval v Rožnově pod Radhoštěm, po exodu v roce 1968 do Vídně a Švýcarska, po dvaatřiceti letech pobytu ve Spojených Státech Amerických se v roce 2018 vrátil do České republiky.

Jeho příběh, i příběh rodu Frištenských, vypráví Milý tisk č. 26, který v květnu 2021 vydala Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm, kde je k dostání.

František „Frank“ Frištenský, ředitel rožnovské městské knihovny Bc. Pavel Zajíc a Libor Cabák, manažer Rožnovského pivovaru, při předávání Milého tisku č. 26. 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *