Výstava betlémů – „Já bych rád k betlému.“ – Brillovka Rožnov pod Radhoštěm.

Já bych rád k betlému

Od 17. prosince 2021 až do konce ledna 2022 proběhne výstava betlémů současných tvůrců z Valašska a severovýchodní Moravy v sále Brillovky v Rožnově pod Radhoštěm. K vidění bude více než 50 souborů dřevěných betlémů od rodinných, reliéfních, větších statických až po betlémy pohyblivé. Přijďte si připomenout tuto křesťanskou tradici a zažít opravdové kouzlo Vánoc.

„Cílem výstavy je připomenutí křesťanské tradice staré téměř 800 let a také prezentace tvorby lidových řezbářů, kteří v našem regionu betlemářskou tradici udržují,“ představil koncepci výstavy předseda regionální pobočky Spolku českých betlemářů Ivan Hejtmánek.

Výstavu doplní také náhled na betlemářskou tvorbu na Valašsku ve 20. století a zajímavé doprovodné programy. Připraveny budou komentované prohlídky, setkání s tvůrci, ukázky tvorby valašských řezbářů a prohlídky pro školy.

„Součástí výstavy bude také betlém se sochami v životní velikosti. Pozornost jistě upoutá Betlém v Lidečku, který obsahuje celkem 320 figur a soubor staveb zobrazujících život a práci na Valašsku,“ pozval na výstavu Jakub Sobotka za pořádající T klub.

Výstava je uspořádána v souvislosti s 15. výročím založení Spolku českých betlémářů. Otevřena bude vždy od úterý do neděle od 10 do 16 hodin, druhý svátek vánoční 26. prosince a na Nový rok 1. ledna od 13 do 16 hodin, ostatní sváteční dny bude zavřeno.

Výstavu pořádají T klub – kulturní agentura, Brillovka a Spolek českých betlemářů, regionální pobočka Betlemáři Valašska za finanční podpory města Rožnov pod Radhoštěm a pod záštitou hejtmana Zlínského kraje.

Více informací:https://www.tka.cz/program/2021/12/ja-bych-rad-k-betlemu

T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace, Rožnov pod Radhoštěm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *