Netřeba do Betléma choditi – stačí rožnovskou Brillovku navštíviti.

Celkem 65 exponátů, betlémy reliéfní i betlémy deskové tzv. oltářní, betlémy figurkové a také 4 betlémy pohyblivé lidových tvůrců betlémářů z Valašska a severní Moravy ve výstavním sále Brillovky uspořádalo Téčko – kulturní agentura v Rožnově pod Radhoštěm ve spolupráci s Brillovkou. Betlémy na výstavě jsou od Spolku betlemářů Valašska a východního Slezska. O výstavu se kurátorsky postaral Ing. Ivan Hejtmánek. Výstavu grantem podpořilo Město Rožnov pod Radhoštěm a koná se pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Ing. Radima Holiše. O každém návštěvním dnu přichází shlédnou ojedinělou práci dovedných betlémářů desítky žasnoucích návštěvníků.

Kurátorem výstavy je Ing. Ivan Hejtmánek, předseda Spolku betlemářů Valašska.

   „Jsme Betlemáři Valašska, regionální pobočka Spolku betlémářů. Existujeme od roku 2017, máme 20 členů a skoro stejný počet příznivců. Všichni vystavující betlemáři jsou současní tvůrci z Valašska a severovýchodní Moravy. Jsou to naši kolegové, jsou to naši přátelé.

   Jako průhled do tvorby 20. století jsme v přilehlém sále instalovali betlémy významného tvůrce Františka Vrzalíka ze Zlína, které podle námětů malíře Jana Kobzáně, otce naší členky Jany Dočkalové, vytvořil v letech 1940 a 1949. Takto je možné sledovat, jak se řezbářská práce u betlémářů vyvíjí.

   Chci poděkovat všem kolegům řezbářům betlemářům, kteří nezištně zapůjčili své betlémy a své exponáty. Chci všem popřát hezké zážitky z této výstavy.“

   Výstava bude přístupná do konce ledna v sále v Brillovce v Rožnově pod Radhoštěm.

Ing. Ivan Hejtmánek, předseda spolku Betlémáři Valašska a kurátor výstavy v Brillovce. 

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

  

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *