Století Ladislava Nezdařila – básníka Horních chlapců.

 Dne 8. února 2022 uplynulo 100 let od narození básníka Ladislava Nezdařila. Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm vydala při této příležitosti Milý tisk č. 27, který vyšel v rámci projektu tvůrčí skupiny seniorů „Město v mé paměti“.

Z oken domku, kde Ladislav Nezdařil vyrůstal, byl v minulosti výhled na Horečky, odkud se v letních podvečerech vraceli lidé z polí. Na protější straně za říčkou Hážovkou býval výhled na sluncem ozářenou stráň plnou šalvěje a malin.

Poezie Ladislava Nezdařila v básnické sbírce Horní chlapci nebyla, a zřejmě ani nebude překonána, protože takto brilantně v libozvučném valašském nářečí dosud nikdo nepsal, a patrně už ani psát nebude.

V podkroví domku, nedaleko křížku na tylovické návsi, je Ladinova jizba. Je stále plná Ladinovy poezie. Tam za ním po točitých schodech mohli jen ti nejvěrnější z věrných.

PhDr. Ladislav Nezdařil, básník a literární teoretik, byl profesorem jazykové školy na UK v Praze. Roku 1985 vydal s Petrem Demetzem německou antologii české lyriky, je také autorem rozměrné studie Česká poezie v německých překladech.

Valašský Slavín. Místo posledního odpočinku básníka Ladislava Nezdařila. 

V roce 1967 si město Rožnov pod Radhoštěm připomínalo 700 let od první písemné zmínky. Při této příležitosti byla vyhlášena literární soutěž, Ladislav Nezdařil v ní zvítězil básnickou sbírkou Horní chlapci. Jsou to verše o domovu, o hledání životních jistot, o životě a lásce ke kraji, z něhož vyšel. Sbírka se dočkala celkem čtyř vydání, zhudebnil ji Tomáš Kočko a jako Poctu básníkovi také Alena Valová.

Víc už toho básník Ladislav Nezdařil svou poezií o Valašsku nevyzpívá. Zemřel 15. ledna 1999. Jeho ostatky byly 7. října 2000 uloženy na Valašský Slavín. Na pomníku Martina Gaji je prostý nápis: Básník horních chlapců.

 

Rožnov z časů Ladislava Nezdařila. Na snímku vlevo lékárna „U Matky Boží“ lékárníka Hynka Seicherta. 

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *