DVOJÍ VÝROČÍ SKAUTINGU

V roce 2022 uplyne 115 let od vzniku mezinárodního a 111 let od vzniku českého skautingu.
Všechno začalo na přelomu 19. a 20. století ve Velké Británii, Kanadě a USA, kdy nadšení obdivovatelé přírody britský generál R. S. S. Baden – Powel (1857 – 1941) a kanadský spisovatel a cestovatel E. Thompson – Seton (1860 – 1946) využili vztahu mládeže k přírodě, jejího smyslu pro romantiku, sport a hry a založili mládežnické hnutí skauting, které pěstuje turistiku a táboření a které vychovává mladé lidi k praktickým dovednostem, družnosti a sebeovládání. První chlapecký tábor se uskutečnil před 115 roky v létě roku 1907 na malém ostrůvku Brownsea u anglických břehů.
Centrem mezinárodního svazu je Světové skautské ústředí se sídlem v Ženevě.

A. B. Svojsík

V českých zemích uskutečnilo svůj první skautský tábor třináct chlapců v létě roku 1912 pod vedením středoškolského profesora, hudebníka a publicisty A. B. Svojsíka (1876 – 1938) v okolí hradu Lipnice ve Vorlovských lesích. Roku 1914 založil Svojsík spolek Český skaut, který roku 1919 přeměnil na Svaz junáků – skautů Republiky Československé. Napsal knihy Základy junáctví, Táboření, V přírodě a další, byl také vydavatelem časopisu Junák.

Junácké heslo A. B. Svojsíka: „Junáci vzhůru volá den… Buď připraven, Buď připraven… nás neomýlí nástraha… a každý z nás vždy přímo stát a před nikým šíj neshýbat… Buď připraven, Buď připraven…

Činnost Československého skauta – junáka byla několikrát zakázána (1939 – 45; 1948 – 68; 1970), obnovena byla v roce 1989 pod současným názvem Junák – svaz skautů a skautek.

K významným činitelům Junáka u nás patřil náčelník Dr. Josef Plajner (1901 – 1987). Narodil se v Prostějově, vyučoval na reálném gymnáziu v Holešově. V roce 1939 byl jmenován náčelníkem Junáka a tuto funkci vykonával až do konce svého života. Za odbojovou činnost za 2. světové války dostal od prezidenta republiky Dr. E. Beneše československý válečný kříž. V době komunistického režimu byl perzekuován. Za obětavou práci pro skautské hnutí obdržel mnoho státních a skautských vyznamenání, včetně řádu Stříbrného Vlka. I když jeho jméno patří k opomíjeným, na svého profesora a náčelníka Junáka nezapomněli skauti z Holešova, kteří mu v r. 2001 postavili na vrcholu Hostýna pomníček. Závěr svého života trávil Rudolf Plajner v Lukách pod Medníkem, kde napsal řadu knih a rukopisů z historie života junáckého hnutí v naších zemích.


Památník RNDr. Rudolfa Planera na Hostýně.

 

Významnou osobností českého Junáka byl také Jaroslav Foglar (1907 – 1999), český spisovatel literatury pro mládež, redaktor několika dětských časopisů a pedagog, skautskou přezdívkou Jestřáb. Vedl chlapecký skautský oddíl Pražskou Dvojku. Psal příběhy chlapeckého klubu Rychlé šípy a knihy Hoši od Bobří řeky, Záhada hlavolamu, Tajemství Velkého Vonta a další.

Hrob Jaroslava Foglara na Vinohradském hřbitově v Praze. 

 

Skauti 2. oddíl Jestřábi z Rožnova pod Radhoštěm, nahlédnutí do oddílové kroniky. 

 

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *