Ohlédnutí za paní Marii Pikalovou.

Paní Marie Pikalová, učitelka, pracovnice Tesly a Valašského muzea v přírodě zemřela 18. prosince 2022 ve věku 96 let.

Narodila se roku 1926 jako nejmladší dcera z devíti dětí kronikáře města Rožnova Josefa Tvarůžka.

„Bylo nás doma devět dětí,“ vzpomínala při našem setkání v roce 2002. „Já jsem poslední. Tatínek se narodil roku 1878. Na tatínka mám samé pěkné vzpomínky. Byl člověk velice zásadní, až nekompromisní v určitých věcech, a proto si ho maminka tak velice vážila. Tatínek umřel v roce 1959 na svoje narozeniny, měl 81 roků. Umřel velice klidně, velice tichúčko odešel. Je pochovaný na nynějším starém hřbitově.

Bydleli jsme v bytovce na Tyršově nábřeží, tam jsme měli jednu světnici a kuchyň.

Pracovala jsem jako učitelka v mateřské škole. V roce 1950 jsem se vdala, postupně se mi narodily čtyři děti. Od roku 1952 jsem pracovala v Tesle.

Ve Valašském muzeu jsem začala pracovat za ing. Rudolfa Bečáka v roce 1971. Dělala jsem průvodkyni v Dřevěném městečku a ve Valašské dědině a vydržela jsem to až do roku 1992.  Pak jsem ještě dělala v některé chalupě „tetičku“, když bylo potřeba, to až do roku 2002.

Ráda vzpomínám na Vánoce. Nejkrásnější byly v době, kdy jsme byli všichni doma. Jako stromeček byla ve vrchní světnici jedlička od podlahy až po strop. Rozvěsili jsme baňky, maminka napekla perníčky, i čokoládové figurky byly. Tehdy jsme rozžínali ještě obyčejné voskové svíčky.

Dárečky vždycky praktické. Na večeři čočková polévka, ryba, brambory, potom štrúdl, nějaké ovoce, suchárky a oříšky. Zpívaly se koledy.

Protože se tehdy nekonaly půlnoční, chodívali jsme na jitřní. V kostele se netopilo. Měla jsem kožušek po Jůlince Jemelíkové, to byla od maminky nejstarší sestra. V těch časech bývalo hodně sněhu, mrzlo, až praštělo.

Jako děcko jsem chodila ve vysokých knoflíčkových papučkách, které šil starý Bařinka. Vždycky jsme se klízali cestou ze školy v uhlazených kolejích, když vozívali klády na nádraží.“

S paní Marií Pikalovou odchází i vzpomínky na staré časy a starý Rožnov, jak vše znal už její tatínek Josef Tvarůžek, rožnovský kronikář.

Poslední rozloučení s paní Marií Pikalovou se uskutečnilo 18. prosince 2022 v chrámu Páně Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *