Nová plastika na vrcholu Radhoště

Na vrcholu Radhoště je umístěný nový památníček. Dřevěná plastika v podobě dvou plamenů je upomínkou na Zdeňka Makara (1985–2016). Působivý výhled od památníčku je přes vrcholový porost do Rožnovské brázdy.

 

 

Pokud jde o připomínku obětí hor a milovníků hor, nic podobného jako je symbolický cintorín poblíž Popradského plesa ve Vysokých Tatrách dosud na Moravě neexistuje.

 

Pokus byl učiněn pod vrcholem Lysé hory postavením dřevěného kříže a ne příliš vhodným soustředěním křížů a památníčků, posbíraných ze svahů Lysé hory a umístěných v jeho okolí.

 

 

 

Památník v podobě kamenného bloku s nápisem „Obětem hor“ je od roku 1995 umístěn nedaleko chaty PJR na Velkém Javorníku nad Frenštátem pod Radhoštěm.

 

 

 

 

Jakoby na zapřenou jsou trpěny pamětní desky v soklu masivního kříže na vrcholu Kněhyně, kam je však přístup turistům zakázán.

Památník v sedle Kněhyně na dramatický střet partyzánů s okupačními vojsky na podzim roku 1944.

 

Nedaleko sedla Kněhyně se nachází prostý památník s textem:

„Josef Přivřel 19. 7. 1921 – 4. 8. 1961
Lesní dělník“

 

Radhošť zůstává vůči takovým připomenutím imunní, i když existují oběti hor na samotném Radhošti a také v Radhošťském masivu. Připomínku by si zasloužily významné osoby, které Radhošť navštívily, i takoví, kteří tuto památnou horu bez velké okázalosti rádi navštěvují.

Nepatrný pomníček věnovaný Zdeňku Makarovi je tak určitým průlomem, ale jistě by se pro umístění tohoto, i dalších podobných památníků našel vhodnější prostor podél hřebenové trasy z Pusteven na vrchol Radhoště.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *