Radhošť na začátku léta

Text na cyrilometodějské kapli na Radhošti.

„Vážení a milí poutníci, ctitelé cyrilometodějští a přátelé Beskyd.
Nacházíte se u nejvýše položeného chrámu v ČR (1129 m).
Tato kaple nevznikla z nařízení světské, ani církevní vrchnosti, ale z vůle moravského lidu, jako projev vděku a úcty k našim svatým věrozvěstům.
Nejstarší dochovanou památkou na Radhošti je kamenný kříž před kaplí z roku 1805. Samotná kamenná kaple byla vysvěcena v roce 1898 olomouckým arcibiskupem Th. Kohnem za účasti 30 000 poutníků. Roku 1926 byla obložena šindelem a přístavbou dřevěné zvonice získala nezaměnitelnou podobu.
Bronzové sousoší sv. Cyrila a Metoděje daroval jeho tvůrce (autor i populární sochy Radegasta) Čechoameričan Albín Polášek roku 1931 Matici Radhošťské.
Matice Radhošťská je spolek dobrovolníků, který o kapli pečuje.

Duchovní správu vykonává římskokatolický farní úřad Frenštát.
Počínaje hlavní poutí 5. července  jsou mše sv. v kapli slouženy každou sobotu až do 28. září (sv. Václava)) vždy v 11 hodin.
Dobrovolníci ze spolku Matice Radhošťské se snaží, aby kaple byla přístupná návštěvníkům i mimo tuto dobu, ovsem jsou limitováni vlastními možnostmi i počasím.

Děkujeme Vám za každý projev podpory i za to, že se zde chováte kulturně, s respektem k duchovnímu charakteru tohoto památného místa.
Více informací po radhošťských pamětihodnostech získáte na
www.matice-radhost.cz
Největší pamětihodností, tedy tím, co je !hodno paměti“ je však především životní dílo sv. Cyrila a Metoděje.“

Ruch na vrcholu Radhoště je s nastupujícím létem značný. Pěší (i v doprovodu psa), cykloturisté, chodci i běžci téměř v každou denní i roční dobu zdolávají vrchol Radhoště. Je proč se na Radhošť vypravit, kromě památného místa a jeho neobyčejné historie je to také neopakovatelný výhled do okolní krajiny. Za příznivých podmínek lze spatřit Vsetínsko-Hostýnskou hornatinu, hřeben Javorníků, Malou Fatru se svými horskými štíty a někdy i Vysoké Tatry. Severně pak Praděd v horském masivu Hrubého Jeseníku. Jako z letadla je pohled na Frenštát, Rožnov a Valašské Meziříčí, a také na osady, které se v těchto údolích nacházejí.

sb
Foto © Richard Sobotka

Dovoluji si připomenout, že z Radhoště vede poutní stezka na Sv. Hostýn, a to ve dvou variantách: jedna přes Rožnov, druhá přes Zašovou a Veselou.
Viz.: http://www.cyril-methodius.eu/cs/25005-pustevny-hostyn-var.-2
Tyto poutní trasy jsou součástí projektu Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.
Informace o této trase jsou i na webu Poutní turistika:
http://www.cirkevnituristika.cz/poutni-trasy/radhost-svaty-hostyn?etapa=22

Šťastnou cestu!

Josef Krůpa
matice-radhost.cz

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *