Téčko – kulturní program na březen 2023.

Téčko – kulturní program na březen 2023.

Ve středu 1. března v 18:00 • hudební klub Vrátnice
Na čaj s Jaroslavem Francem
S Jaroslavem Francem, docentem teologické fakulty o současných náboženských tématech. Hovořit bude s Alenou Čípovou také o knězi A. Musilovi. Muži, který byl blízkým přítelem T. G. Masaryka a objevitelem pouštního zámku Amra.A v povídání zavítáme i do Íránua mezi Kopty – křesťanskou menšinu v Egyptě. Součástí večera bude ochutnávka čajů zemí, o kterých bude řeč (Írán, Izrael, Sýrie a Egypt).
Vstupné 80 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 3. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/na-caj-s-jaroslavem-francem

V pátek 3. března v 18:00 • Beskydské divadlo Nový Jičín
Zájezdní koncert • Janáčkova filharmonie
Program:
Carl Maria von Weber: Čarostřelec, předehra
Richard Strauss: Duet-concertino F dur pro klarinet a fagot
Richard Wagner: Symfonie C dur
Odjezd autobusu z autobusového nádraží je v 17:00.
Cena vstupenky je 380 Kč (290 Kč vstupenka + 90 Kč jízdné).Rezervace vstupenek v Téčku nebo telefonicky 571 651 233 do 14. 2. 2023.Prodej vstupenek 22. – 24. 2. 2023.
Koncert v rámci projektu Večery s klasikou. Na tento koncert se nevztahuje zvýhodněná cena vstupného pro držitele Rožnovské seniorské karty.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/janackova-filharmonie

V pondělí 6. března v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Posedlost
Zatímco na kontinentu se šíří epidemie španělské chřipky, kněz a jeho syn se vrací z misie na Madagaskaru domů k rodině na norský venkov. Kněz dostal za úkol rozhodnout o umístění nového kostelu pro místní hornickou společnost. Mají jej postavit na starém laponském pohřebišti. Když se kněz rozhodne nechat vykopat a odklidit lidské pozůstatky, mrtví ožívají a pronásledují osadníky. I když se příběh odehrává na začátku 20. století, jeho poselství je mrazivě aktuální.
Norsko, 2022 | hrají J.Sælid, T. S. Moe, A. Filippa | režie H. M.Dahlsbakken
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 104 minut • vstupné 110 Kč

Ve středu 8. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
TheDaybreakers
Tito mladí, rychle se rozvíjející, proud času ohýbající bluesrockeři z ze svých nástrojů vysílají melancholické zvuky TheDoors a Fleetwood Mac a zároveň evokují odstíny The MC5 a ThinLizzy.THE DAYBREAKERS hráli na pódiích mnoha britských a evropských festivalů a klubů, mají ze sebou i své první americké turné. Mezi jejich velké fanoušky se počítají i takové rockové celebrity jako jsou Jeff Beck a Jimmy Page.
Jednotné vstupné 250 Kč (na sezení s místenkou nebo na stání). Předprodej od 14. 2. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/the-daybreakers

Ve čtvrtek 9. března v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Pacifiction
Albert Serra, režisér avantgardního snímku Liberté (Zvláštní cena poroty v Cannes UnCertainRegard, 2019), se od své vize umírajícího krále Slunce ve filmu Smrt Ludvíka XIV. (Zvláštní uvedení v Cannes, 2016) až po novou exotickou zápletku zasazenou do prostředí jaderné hrozby vzpírá všem konvencím konformity. Ve filmu Pacifiction, uvedeném v canneské soutěži, v lahodném tropickém příběhu prohřátém tahitským sluncem si BenoîtMagimel oblékl kostým velvyslance po boku SergihoLópeze v roli zapšklého majitele nočního klubu.
Francie, Španělsko, 2022 | hrají B.Magimel, S.López, M. Triola | režie A. Serra
film s titulky • nepřístupné pro děti do 15 let • 165 minut • vstupné 110 Kč

V pátek 10. března ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
Ventolin
Performer, mistr synťáků, elektroniky a jadrného slova. Kromě klubů a festivalů ale David Doubek alias Ventolin pravidelně plní i vysokoškolské učebny – v civilním životě je univerzitním profesorem. Nevšední hudebník a kulturní antropolog v roce 2021 vydal své třetí řadové album Dneskasevyčasilo. Název desky vyjadřuje pocit, který má člověk, než se vypraví ven. „Taky by to mohl být název melancholické milostné povídky od Bunina nebo strašidelného příběhu od Landolfiho, ale mohlo by to být i sci-fi,“ říká Ventolin.
Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Předprodej od 13. 12. 2022 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/ventolin

V pondělí 13. března v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • More Miko
Jaroslav Miko je kamioňák, poloviční Rom, spoluzakladatel iniciativy Češi pomáhají a podle Jana Farského „svědomí národa“. Když Česká republika odmítla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, rozhodl se jednat na vlastní pěst… Ve filmu More Miko mapuje režisér Robin Kvapil jeho sisyfovské úsilí, s nímž se snaží pomáhat dětským uprchlíkům. Prostá lidskost a buldočí neústupnost jsou Mikovy zbraně při vyjednávání s politiky, kteří jeho cílům stojí v cestě. Observační dokument je portrétem výjimečného člověka, který bojuje za ty, na které svět těch silnějších zapomíná.
ČR, 2022 | režie R. Kvapil
nevhodné pro děti do 12 let • 75 minut • vstupné 100 Kč

Ve středu 15. března ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
ScottRitcher
Louisville a nezávislá hudba, tak či onak spojená s punkem. Jedna z magických formulí 90. let funguje i nadále – třeba i díky neutuchajícím aktivitám letos třiapadesátiletého ScottaRitchera. Ten zanechal hlubokou stopu už coby kytarista a zpěvák kultovních Metroschifter, ale výčet jeho dalších lásek je snad ještě zajímavější. Spisovatel a výrobce burbonu, který se díky práci ve fanzinu K Composite stal vydavatelem, coby majitel labelu Slamdek pro změnu pomáhal kapelám jako Endpoint, Jawbox nebo Rodan. A pozor – v roce 1998 dokonce kandidoval na starostu Louisville. ScottRitcher žije v posledních letech ve Švédsku a zpátky k hudbě se vrátil prostřednictvím akustického mini LP „TheKentuckian“ z roku 2019, které nabízí šest strohých, ale překvapivě silných country skladeb s typickou Ritcherovou melodikou.
Vstupné na místě 150 Kč.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/scott-ritcher

V pátek 17. a v sobotu 18. března • Masarykovo náměstí
Josefský jarmark
Tradiční dvoudenní jarmark s doprovodným programem, bohatou nabídkou nejen jarního zboží, širokou nabídkou občerstvení a dílničkou pro děti. Na pódiu se představí například cimbálová muzika Aldamáš, vsetínská Veselá bída nebo po svém re-unite kapela Koridor.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/josefsky-jarmark

V sobotu 18. března v 19:00 • Evangelický kostel
DreiEngelLeçon de ténèbres
Markéta Klaudová – soprán, Pavla Radostová – soprán, Lucie Karafiátová – alt, Jiří Havrlant – varhanní pozitiv, Jan Krejča – theorba, Michal Raitmajer – viola da gamba
Lamentace proroka Jeremiáše jsou souborem emotivních starozákonních textů, jež jsou již od středověku předlohou mnoha zhudebnění. Jednotlivé části jsou roztřízeny do série vokálních děl určených pro Svatý týden – Troisièmeleçon de ténèbres, tzv. temné hodinky, tedy sada děl na Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou sobotu. Vzhledem k tomu, že se jednotlivé části vždy uváděly v předvečer daného svátku, jsou tedy pojmenovány podle dnů, kdy se obvykle prováděly – Mercredi (středa), Jeudi (čtvrtek) a Vendredi (pátek).
Program koncertu je postaven zejména na díle M.-A. Charpentiera, který vedle velkých děl se sborem a orchestrem s oblibou používal pro ténèbres barvu ženských solových hlasů. Středeční temné hodinky jsou doplněny o části z děl Françoise Couperina a Michela Lamberta.
Vstupné v předprodeji: 250 Kč, v den akce a na místě: 300 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 14. 2. od 8:30 hodin. Od stejného data je možná také 3denní rezervace, a to pouze online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/leon-de-tenbres

V pondělí 20. března v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • Krvavé pomeranče
Ve stejnou dobu se pár v důchodu, který je zatížen dluhy, snaží vyhrát taneční soutěž, ministr hospodářství je podezřelý z daňových úniků, dospívající dívka se setkává se sexuálním maniakem a mladý právník se pokouší vyšplhat na společenském žebříčku. Jak lze očekávat, vítězem nemusí být nutně ten, na koho jsme sázeli. Takový výbušný koktejl postav rozehrává Jean-Christophe Meurisse ve svém druhém celovečerním filmu. Snímek Krvavé pomeranče, uvedený v rámci půlnočního promítání na festivalu v Cannes, staví mosty mezi dušemi žijícími v rozjitřené společnosti.
Francie, 2021 | hrají A.Steiger, C.Paou, L.Grasmug | režie J.-Ch. Meurisse
film s titulky • nepřístupný pro mládež do 18 let • 102 minut • vstupné 110 Kč

Ve středu 22. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jam session
Další z řady koncertů, kde má hlavní slovo improvizace. Tentokrát s mimořádnými hosty: Vít Rokyta- kytara (Fleret), Kuba Kupčík- perkuse (Buty, Jana Kirschner), Lukáš Mužík – baskytara (vyhledávaný sideman).
House band: Adam Fuska, Zbyněk Terner, PattBerry, Vašek Hudy, Tomáš Fábry, Radek Cahlík. Sál i kavárna. Blues, boogie& rock and roll.
Vstup zdarma.

Ve čtvrtek 23. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Klub cestovatelů • Monika Filáková: Kolumbie křížem krážem
Monika Filáková žila díky stáži 6 měsíců v Kolumbii. Během tohoto pobytu stihla projet tuto zemi křížem krážem od Amazonie po Karibik. Kolumbii si zamilovala, a jak sama říká, dokázala by o ní mluvit hodiny. Svým povídáním o této jihoamerické zemi, by ráda lidem otevřela oči, aby přestali tuto nádhernou zemi považovat za kraj drogových kartelů.
Vstupné dobrovolné.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/klub-cestovatelu-monika-filakova-kolumbie-krizem-krazem

Ve čtvrtek 23. března v 19:00 • Brillovka, velký sál
KinoKavárna • Velké nic
Byli jsme best in covid? Kdo měl plán: lidstvo nebo virus? Filmový štáb Víta Klusáka (V síti) a Mariky Pecháčkové se na jaře 2020 vydal do prázdných ulic a dva roky sledoval reakce české společnosti na pandemii covid-19 v odrazu vládních nařízení. V dokumentární tragikomedii Velké nic tvůrci nasbírali silné příběhy lidí z různých oblastí, zachytili bizarní obrazy krize a vytvořili tak absurdně úsměvnou zprávu o naší společnosti.
ČR, 2023 | režie V. Klusák, M. Pecháčková
přístupný bez omezení • 103 minut

V pátek 24. března od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Nylon Jail – turné k novému albu + support: Hello Incognito
Olomoucká alternativní skupina Nylon Jail se chystá vydat nové album. Kapela, která má za sebou desítky koncertů a dvě desky, si jej nadělí ke svému desátému výročí.
Skladby pro novou desku kapela natáčela od konce roku 2021 ve studiu Jámor u Ondřeje Ježka. K novému albu kapela plánuje také turné, které se zastaví i v Rožnově pod Radhoštěm.
Autorem hudby a textů je kytarista Roman Vičík, kterého doplňuje extrovertní zpěvák s mimořádným rozsahem Jiřin Jirák. Balancování mezi songy nesenými v duchu elektro-country, emotivními baladami a psychedelickými motivy nyní doplňují jazzověji znějící basou, rytmus drží pevně ve svých rukách špičkový bubeník.
Lo-fi písničkář Hello Incognito z Uherského Hradiště je charakteristický melodickým, avšak syrovým projevem. V roce 2021 vydal své debutové album Greenhorn pod slovesko-francouzským labelem Z Tapes. Doprovodí se na kytaru.
Vstupné: předprodej 160 Kč, v den akce a na místě 200 Kč. Předprodej v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/nylon-jail-turne-k-novemu-albu

Od pondělí 27. do středy 29. března • kinokavárna Vrátnice
Jeden svět
Největší festival dokumentárních filmů o lidských právech v Evropě opět v Rožnově pod Radhoštěm. Dopolední projekce pro školy po celý týden 27. – 31. března, odpolední promítání pro veřejnost od pondělí do středy.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/jeden-svet-2023

V pátek 31. března od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Verrat, Kronstadt, Marnö
Verrat – skvělý metalický crust z Rakouska. Nedávno vydali novou desku a na podiu určitě rozjedou devastační show!
Kronstadt – blackenedviolence z východní Moravy, hejna havranů, emotivní pasáže.
Marnö – -živelnost, emoce, hloubka a tlak to vše se kloubí s nánosem crustu, hardcoru, d-beatu a místy blackmetalu.
Vstupné v předprodeji 120 Kč, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej od 28. 2. v Téčku, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/03/verrat-kronstadt-marno

Od pondělí 9. ledna do středy 29. března • galerie Na Radnici
Výstava • Jan Šroubek – Všude žijí lidé
Jan Šroubek (1958) je berounský fotograf, jehož hlavním tématem je žánrová fotografie a reportáž, fotografuje zejména lidi v nejrůznějším prostředí, zachycuje každodenní život v rozličných zemích světa. Výstava s názvem Všude žijí lidé představuje jeho žánrovou a dokumentární tvorbu. Jsou zde zastoupeny snímky z jeho cest do méně navštěvovaných koutů světa, ať už je to Archangelská oblast v Rusku, Gruzie, Náhorní Karabach, Arménie, Uzbekistán či třeba rómské osady na Slovensku, ale i do turistických destinací jako Srí Lanka, Kuba, Austrálie, Nový Zéland, Argentina, Chille, Zanzibar a další.
Výstava začíná 9. 1. a potrvá do 29. 3. Je otevřena pondělí, středa 8-17 hodin, úterý, čtvrtek a pátek 8-14 hodin.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2023/01/jan-sroubek-vsude-ziji-lide

PODCASTY • https://www.tka.cz/podcasty

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *