České korunovační klenoty na dosah.

Stačí navštívit Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí, přesněji zámek Žerotínů, kde jsou ke zhlédnutí osudy 22 korunovaných panovníků, kteří ovlivňovali osudy lidí v zemích Koruny české, ale především jsou zde ke zhlédnutí dokonalé repliky Českých korunovačních klenotů, jejichž originály jsou uloženy v Praze.

Soubor Českých korunovačních klenotů tvoří Svatováclavská koruna s čepičkou, poduškou a pouzdrem, královské jablko s pouzdrem, královské žezlo s pouzdrem a korunovační roucho. České korunovační klenoty jsou trvale uloženy v korunní komoře v chrámu sv. Víta. Roucho je uchováváno ve speciálním klimatizovaném depozitáři ve Sbírkách Pražského hradu.

Dveře, stejně jako pancéřová skříň na klenoty, mají sedm zámků a k jejich otevření se musí sejít sedm držitelů klíčů.

Tradice sedmi klíčů vznikla poté, co v roce 1791 král Leopold II. vyhověl žádostem českých stavů o vrácení klenotů z Vídně do Prahy. Uloženy byly v chrámu sv. Víta na Hradě v korunovačním archivu za Svatováclavskou kaplí, za železnými dveřmi s pěti zámky. Vyhrazena jim byla zvláštní skříň, opatřena dalšími dvěma zámky. I když se později místo uložení Korunovačních klenotů měnilo, tradice se sedmi klíči se udržela.

Svatováclavská koruna je zhotovena ze zlata, zdobena drahými kameny a perlami, váží téměř dva a půl kilogramu.

Zlaté královské jablko a žezlo vznikly v první polovině 16. století. Jedná se o velmi významné a ojedinělé ukázky renesančního zlatnictví. Královské jablko je zhotoveno ze zlata, váží 780 gramů a je vysoké 22 cm. V bohaté ornamentální výzdobě dominují drahé kameny a perly. Královské žezlo je také zhotoveno ze zlata, je 67 cm dlouhé a váží 1013 gramů. Je zdobeno čtyřmi safíry, pěti spinely a 62 perlami.

Korunovační plášť je zhotovený z hedvábné tkaniny. Po celém obvodu je lemován hermelínem. Posledním králem, který byl v korunovačním rouchu oděn, byl Ferdinand V. při korunovaci českým králem v roce 1836.

Zbraně Husitů a slavnostní oděv Marie Terezie.

V zámku Žerotínů jsou také vystaveny slavnostní šaty panovnice Marie Terezie, určitě by slušely i některé ze současných žen a dívek. Jsou také vystaveny zbraně Husitů, proti kterým brněním opancéřovaní rytíři jen obtížně nacházeli obranu.

Expozice České korunovační klenoty na dosah je nejen přehledně a vkusně uspořádána, navíc samotná expozice Korunovačních klenotů působí dojmem tajemnosti času a událostí, které utvářely naši zemi.

Výtečně uspořádaná a také poučná výstava potrvá v zámku Žerotínů až do 23. dubna 2023.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *