Kulturní výročí – březen 2023.

Zdeněk Hartinger, fotograf (1938 – 2016). Vyučil se frézařem, vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou Vsetín. Pracoval v Tesle Rožnov, pak v letech 1966-1993 jako projektant ve Zbrojovce Vsetín.

Od dětství se zajímal o fotografování a záběr jeho fotografických prací je od reportážních snímků přes portréty, krajiny až po abstrakci. Od roku 1976 spolupracoval se souborem Vsacan. Především ho zaujala krajina Valašska a jeho fotografie se jako pohlednice dostaly do celého světa. Mezi nejoblíbenější lokality patřil Vsetín, Huslenky, Radhošť a Soláň. Ze svých fotografií uskutečnil řadu výstav. Výrazně se zasloužil nejen o propagaci Vsetína, ale celého Valašska. Za společenský přínos dostal Cenu města Vsetína za rok 2014. V roce 2023 uplyne od jeho narození 85 let.

Josef Maléř, společenský pracovník (1928–2007). Od roku 1969 působil ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm jako programový a propagační pracovník. Stál u zrodu cyklu Valašské léto (později Valašský rok). Soustředil kolem muzea lidové výrobce a řemeslníky, organizoval tradiční jarmarky a zasloužil se o důstojné obřady na Valašském Slavíně. Je autorem prací Starosta k pohledání, Tesla změnila tvář Rožnova, Vzpomínky na ředitele, prózy o svém dětství na Hutisku Tufarový hrneček a knihy básní Čtyřlístek. V roce 2023 uplyne od jeho narození 95 let.

Ivan Bělunek, muzikant (1943–2019). Byl významnou osobností cimbálové muziky Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm. Velkou část svého života prožil ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově, kde od roku 1952 pracovala jeho matka jako domovnice a celá rodina bydlela v domovnickém bytu na radnici. Právě tam ho učil svérázný cimbalista Lojzek Fabián, který pravidelně hrával pod Vaškovou hospodou, zasvěcoval malého Ivana do tajů cimbálové hry. Ve Valašském souboru písní a tanců Radhošť působil Ivan Bělunek od přelomu let 1953/54. Tam se jej ujal starší z bratrů Štruncových Vladimír, který ho seznamoval s hudební teorií a harmonizací lidové písně. Další hudební vzdělání pak postupně získával samostudiem. První veřejné vystoupení se souborem absolvoval v květnu 1954 ve Valašském Meziříčí. Ivan Bělunek je autorem řady hudebních úprav. Podílel se na vzniku gramofonové desky My jsme Valaši (1988). Pracoval v Tesle Rožnov. V roce 2023 uplyne od jeho narození 80 let.

Bayerova ulic e v Rožnově pod Radhoštěm. 

František Bayer, sběratel lidových písní (29. 3. 1853 – 12. 9. 1925). Vystudoval Slovanské gymnázium v Olomouci a byl učitelem v Rožnově, Olomouci, Hlinsku, Jeříně a Přerově. Navázal na činnost F. Sušila a B. M. Kuldy, sbíral valašská přísloví a pořekadla. Písně z Rožnovska vydal ve sborníku Radhošť. V roce 1874 vydal Valašské národní pohádky a pověsti z okolí Rožnovského, v roce 1877 Rožnov, léčebné místo na moravském Valašsku, v roce 1918 Zaškerme sa, humoresky, švandy, vtipy. S Františkem Koželuhou vydal v roce 1898 Františka Palackého poslední loučení s rodnou Moravěnkou roku 1873. Založil a řídil beletristické a pedagogické časopisy a knižnice. V letech 1876-8 řídil s J. Večeřou olomouckou literární revue Koleda. V roce 2023 uplyne od jeho narození 170 let.

Vložil sb. 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *