Rožnovská lékárna U Matky Boží

Do současnosti se o rožnovském lékárníkovi Hynku Seichertovi nedochovalo mnoho zpráv. V letech 1877–1886 působil v zastupitelstvu města Rožnova, z toho v období 1880-1883 jako třetí radní. Roku 1874 založil Spolek okrašlovací a zábavní a takto se aktivně zapojil do společenského a kulturního dění města Rožnova.

Rožnovský lékárník Hynek Seichert a Inhalatorium postavené nedaleko lékárny.

Tehdejší městečko Rožnov, stulené v údolí pod mohutným Radhoštěm, přívětivé za letního času a s dlouhými a teplými podzimky bylo široko daleko proslulé, oblíbené a vyhledávané jako klimatické lázně.

Rovné a krásné náměstí, parkem a hudebním pavilonem ozdobené, kolem něho stojí v rovných řadách pěkné domy,“ zaznamenal historik Čeněk Kramoliš.

Kdy přesně spojil lékárník Hynek Seichert svou existenci s lázeňským Rožnovem není známo, ale jistě to muselo být kolem roku 1870. Klimatické lázně lákaly nejen lékaře k provozování lékařské praxe, také lékárníky, aby byli s medikamenty po ruce.

Lékárna Hynka Seicherta měla své míso v Palackého ulici a nesla název „Lékárna u Matky boží“.

Prvou lékárnu si Hynek Seichert otevřel na východním rohu náměstí v domě čp. 128 (dnes radnice), později si postavil svou v Palackého ulici a nazval ji „Lékárna u Matky boží“. Přístup do lékárny byl po lávce přes strouhu, kde travnatou plochu využívaly za slunného počasí hospodyně k bělení prádla, kolem byla okrasná zahrada s pěšinami a lavičkami. Před lékárnou stávaly v letním období palmy. Originálním ozdobným prvkem byl bludný kámen, nalezený v místě soutoku řeky Bečvy a potoka Hážovky.

Podnikavý lékárník mimo medikamentů nabízel lázeňským hostům vkusnou keramickou dózu se směsí bylin, nasbíraných po radhošťských úbočích, zvaných „Radhošťské thé“. V sousedství lékárny postavil inhalační pavilon na páry solné a éterické z léčivých bylin.

Kdy se stopa lékárníka Hynka Seicherta z historie města Rožnova vytratila a kam ho čas zavál není známo. Inhalační pavilon podnes existuje, ale slouží jiným účelům. Z někdejší lékárny zůstal jen název „Lékárna u Matky Boží“, ale samotná lékárna si našla místo v nově vybudovaném sídliště Záhumení. Budova původní Seichertovy lékárny a někdejší inhalatorium sice stojí podnes, ale po přebudování slouží komerčním účelům.

Je nesporné, že lékárník Hynek Seichert svými aktivitami významně přispěl k rozvoji města Rožnova pod Radhoštěm.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *