Jak se v Rožnově sportovalo.

Po vzniku n. p. Tesla Rožnov v roce 1949 bylo potřeba stále narůstajícímu počtu zaměstnanců umožnit smysluplné využití volného času.

V rámci budování továrny tak vzniklo i fotbalové hřiště u Tesly. Hřiště bylo jen několik kroků od továrny a postupně jej začaly využívat i rožnovské fotbalistky.

Rožnov měl i druhé hřiště na Harcovně. V létě se tam provozovaly kdejaké sporty a v zimě po vytvoření ledové plochy zase hokej.

Rozvíjelo se i sjezdové lyžování. K zimním sportům neodmyslitelně patřily skoky na lyžích.

Skokanský můstek na Hradisku s kamarády sportovci vybudoval Mgr. Bohuslav Maleňák, Mistr sportu. Po jeho pokrytí umělou hmotou umožnil soutěžení ve skocích na lyžích i v letních měsících. Ve své době byl největším můstkem s umělou hmotou na světě. Během let vznikl na Hradisku pěkný a účelný areál pro skoky na lyžích.

Rožnov uprostřed hor nabízí desítky lákavých a dobře značených cest pro pěší turistiku a také pro cykloturistiku. Výšlap ne vrchol Radhoště patří k nejoblíbenějším.

V Rožnově je také letitá tradice s jízdou na koni, zvláště pěkným terénem v okolí Hradiska. Nabízí se i koupání v přírodním prostředí řeky Bečvy, nebo na koupališti – na snímku je už zaniklé koupaliště na rožnovské Struze, mělo své místo nedaleko rovněž zaniklého Paláčkova mlýna.   

Na řece Bečvě lze sportovně rybařit. Kdysi oblíbený motokros Rožnovské kotáry už je dávno minulostí.

Minulostí jsou také automobilové závody v ulicích města „Rožnovský trojúhelník“. A kdysi také „dobrovolněpovinná“ účast na spartakiádním cvičení, a to za jakéhokoliv počasí.

V Rožnově je kromě jiného „tělocvičení“ oblíbená také sportovní gymnastika. (Foto Jakub Sobotka)

Text, foto a archiv © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *