Generační propojení: Studenti rožnovského gymnázia a tvůrčí skupina seniorů při rožnovské Městské knihovně.

Téměř třicet let působí při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm Tvůrčí skupina seniorů. Kromě besed v rámci projektu „Město v mé paměti“ se zaměřila na uchování „Paměti města“, které se za svou existenci změnilo téměř k nepoznání.

Zpočátku to byly průvodcovské materiály: Malá procházka po rožnovském náměstí, Pozoruhodné rožnovské ulice, Historie rožnovské struhy, Městský park „Hájnice“, Rožnovské sídliště Záhumení s neobyčejnou galerií sgrafit malíře, grafika a spisovatele Jana Kobzáně. Procházka ulicí na Drahách v části města Kramolišov, Rožnovské Dolní Paseky a Tylovice. Všechny byly vydány tiskem, některé opakovaně, a mají svou platnost až do současnosti.

Další aktivitou Tvůrčí skupiny seniorů v spolupráci s rožnovskou městskou knihovnou je vydávání „Milých tisků“, které se zaměřily na „uchování paměti“ osobností, života i proměnu města. Prvý Milý tisk vyšel v roce 2011 a po dvanácti letech jich bylo do počátku roku 2023 vydáno 29 svazků, další jsou před vydáním nebo jsou autorsky k vydání připravovány.

Jedním z tisků byl v roce 2018 Milý tisk č. 18, autorky Doubravky Vejmelkové: „Živé příběhy ze zahrady mrtvých.“ Pojednává o historii současného starého rožnovského hřbitova Na Prochodné a o osudech některých lidí tam pohřbených.

Úspěch tohoto Milého tisku se projevil i v komentovaných vycházkách na rožnovský starý hřbitov s autorkou Milého tisku paní Doubravkou Vejmelkovou.

Hřbitovy jsou zdrojem cenných informací, které vyprávějí nejen o lidech, ale i o časech dávno minulých.

Rožnovský „starý hřbitov“ je zvláštní rozmanitou skladbou náhrobků. Prosté železné kříže z časů, kdy tento kov doznal rozšíření. Jsou to honosné náhrobky bohatých měšťanů. Okázalé náhrobní kameny zasloužilých občanů. Také hroby těch, kteří již byli zapomenuti. Nachází se tam i náhrobky ryze současné. Lze spatřit pomníky po výtvarné stránce téměř dokonalé. Na některých jsou také zachovalé fotografie lidí dávno poztrácených v časech minulých. Rozmanitost a pestrost náhrobků je průvodním znakem rožnovského „starého hřbitova“.

„Mám ráda hřbitovy,“ uvádí autorka Doubravka Vejmelková v závěru vyprávění. „Jsou to místa smíření. Tam čas a vrstva hlíny překrývají všechny bolesti, nešťastné lásky, spory i sociální rozdíly. Hřbitov je jako kniha plná různých životních příběhů, kde na poslední stránce jsou si všichni rovni.“

Během komentované vycházky jakoby posluchači spolu s průvodkyní paní Doubravkou Vejmelkovou procházeli ulicemi někdejšího Rožnova, potkávali zmiňované osobnosti a zdravili se s nimi jako se sousedy.

Zájem o komentovanou procházku po starém rožnovském hřbitově Na Prochodné projevili také studenti Rožnovského gymnázia. Jejích reakcí na více než hodinovou procházku tímto zvláštním místem byla odezva v podobě ilustrovaného děkovného dopisu průvodkyni a autorce Milého  tisku, paní Doubravce Vejmelkové.

Dobrý den paní Vejmelková.

My bychom Vám jako třída chtěli velmi poděkovat za naprosto úžasnou, poutavou a velice zajímavou přednášku o našem starém rožnovském hřbitově. Všichni jsme moc rádi, že jsme se mohli účastnit této procházky, protože si myslíme, že je důležité rozvíjet a předávat historii nadále, abychom se poučili z cizích chyb, aby se již neopakovaly. Proto děkujeme, že jste nám věnovala Váš volný čas a velice si toho vážíme.

Podepsáno 19 studentů druhého ročníku rožnovského Gymnázia, vedených prof. Olgou Gardašovou.

Symbolicky tak došlo ke generačnímu propojení generací a uchování paměti i generací nastupující.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *