Fenomén sourozenců Jaroňkových – výstava „Jaroňci umění a srdce Valašska“

Neobyčejnou výstavu téměř kompletního díla sourozenců Bohumíra, Aloise a Julie Jaroňkových „Jaroňci umění a srdce Valašska“ uspořádalo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Obrazy Bohumíra, keramika Aloise a gobelíny Julie, vše převážně tematický spojené s Valašskem. Takový soubor celoživotní práce a v takovém rozsahu a tak dokonale uspořádaný se nevidí příliš často a už vůbec ne ledaskde.

„Výstava připomíná všechny tři sourozence,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Ing. Jindřich Ondruš při vernisáži výstavy 18. května 2023.  „Otevíráme výstavu v čase, kdy si připomínáme 90. výročí úmrtí Bohumíra Jaroňka. Zároveň je výstava určitou přípravou na to, až si za dva roky připomeneme krásné výročí – 100 let od vzniku Valašského muzea v přírodě.“

Fenomén sourozenců Bohumíra, Aloise a Julie je inspirací pro současnou generaci a zůstane inspirací i pro generace následující. To ostatně dosvědčuje dynamický rozvoj Valašského muzea v přírodě v postupně vybudovaných areálech: Dřevěné městečko, Valašská dědina, Mlýnská dolina a nejnověji Kolibiska. Konečně i ustavením Národního muzea v přírodě zahrnující muzea v přírodě v České republice: Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina, Muzeum v přírodě Zubrnice a Valašské muzeum v přírodě jako celek Národní muzeum v přírodě, se sídlem Generálního ředitelství v Rožnově pod Radhoštěm.

Sourozenci Jaroňkovi.

Bohumír (23. 4. 1866 Zlín – 18. 1. 1933 Zlín), malíř, grafik, uměleckořemeslný výtvarník, společenský aktivista. Svým dílem propojil moderní výtvarné trendy s uměním lidovým. V roce 1909 se spolu se sourozenci přestěhoval do Rožnova pod Radhoštěm, kde založil uměleckořemeslnou dílnu. Roku 1935 založil spolu s bratrem Aloisem Valašský muzejní a národopisný spolek, který inicioval vznik nejstaršího muzea v přírodě ve střední Evropě a slavností Valašský rok je v červenci roku 1925 uvedl do provozu.

Alois (16. 6. 1870 Zlín – 31. 10. 1944 Rožnov pod Radhoštěm). Malíř, keramik, návrhář gobelínů a malíř porcelánu. V roce 1918 společně se sourozenci koupil v Rožnově pod Radhoštěm dům, který po rekonstrukci přeměnili na Jaroňkovu galerii. V budově měl Bohumír ateliér, byla tam gobelínová a malířská dílna, vypalovací pec a stálá prodejní výstava.

Julie Jaroňková (9. 2. 1864 Zlín – 12. 7. 1945 Rožnov pod Radhoštěm). Zřídila a vedla gobelínovou dílnu. Podporovala aktivity obou bratrů. Celý svůj majetek odkázala muzejnímu a národopisnému spolku.

Výstava „Jaroňci umění a srdce Valašska“ nabízí ke shlédnutí na 240 artefaktů. Umístěna je ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm ve výstavním sálu Sušáku a je přístupná od 19. května 2023 v čase provozu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Bohumír Jaroněk: Kostel Nejsvětější Trojice, Valašské Meziříčí, 1920, barevný dřevoryt.  Vpravo Hřbitov ve Valašském Meziříčí, 1901, akvarel a tempera.

Bohumír Jaroněk: Starý Štramberk, 1920, barevný dřevoryt. Vpravo Krajina z okolí Rožnova, 2. desetiletí 20. stol., olej na plátně.

Alois Jaroněk: Krajinka. Kol. 1909, gobelín. Vpravo Chaloupka s máky. Gobelín. 1909-1910. 

 

Alois Jaroněk: Talíř s chalupou. Ručně malovaná keramika, 1912. Vpravo Čajový servis. Ručně malovaná keramika, 1909.

Alois Jaroněk: Talíř s motivem Štramberka. Kolem r. 1920. 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavené předměty pocházejí ze sbírky Národního muzea v přírodě, Muzea regionu Valašsko ve Valašském Meziříčí a Moravské galerie v Brně.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *