Už 30. Milý tisk rožnovské knihovny, tentokrát o historii rožnovského kostela.

V pořadí už 30. Milý tisk s titulem „Kostel, my a plynoucí čas v našem Rožnově“, vydala Městská knihovna v Rožnově pod Radhoštěm. Autorkou je oblíbená vypravěčka paní Doubravka Vejmelková.

Autorka Doubravka Vejmelková. 

Fotografie rožnovského náměstí na titulní stránce z roku 1876 zaznamenala poklidný čas vrcholící éry klimatických lázní: Gloriet, kde každou středu hrála lázeňská hudba, socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1722, ohraničená kamenným zábradlím a čtyřmi lipami osazena, lázeňští hosté za pěkného letního dne, na pozadí rožnovský kostel, zasvěcený Všem svatým, s bání obepnutou lešením při opravě věže.

„Kostel Všech svatých, postavený v polovině 18. století, je již třetím na stejném místě,“ uvádí autorka příběh rožnovského kostela. Všímá si zajímavostí samotného kostela, postaveného v letech 1745-1749, ale také lidí, kteří se kolem rožnovského kostela v průběhu let vyskytovali.

Poutavé vyprávění pak uzavírá: „Ať se podíváme na Rožnov z kteréhokoliv místa v okolí, je kostel se svou věží a hodinami nepřehlédnutelnou dominantou. Vždycky byl součástí života města. Odehrávaly se tam slavnostní chvíle i důležité mezníky života obyvatel, od křtu, svatby až po věci poslední. Dnes je kostel místem klidu pro každého a také možností kulturních zážitků a poučení o historii a vývoji umění, které se do něj zapsaly v dlouhém plynutí času.“

Milý tisk č. 30 vyšel rámci projektu tvůrčí skupiny seniorů „Město v mé paměti“ při Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm.

Milý tisk č. 30 (také ostatní) lze získat v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm.

Milý tik č. 30, interiér kostela Všech svatých, oprava kostelní věže z roku 2007.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *