Pořád je čas obout si dobré boty a vyrazit – třeba na frenštátské Horečky.

Výraz „Horečky“ znamená malé hory. Nestává se často, aby byly součástí městské aglomerace, jako ty frenštátské. Doslova pouhých několik desítek kroků stačí přejít po lávce řeku Lubinu a člověk se rázem octne v prostoru přírodní noblesy.

Turistická mapa Frenštátu pod Radhoštěm a Horeček. 

Horečky jsou nástupištěm turistických cest k horám, zejména na Velký Javorník, který má domovské právo ve Frenštátě. Především jsou místem příhodným pro sváteční piknik, místem k odpočinku, rozhledění se a kochání krajinou jako vymalovanou. Velmi dobře to v básni „Pozdrav z Frenštátu p. R.“ vyjádřil Jaroslav Seifert: „Tam u Vás, milí, věřte mi, člověk se octne v světě jiném: i studánky tam voní vínem, kámen je cítit růžemi“.

Valašská hospoda a skokanský areál Jiřího Rašky. 

Nejlépe se na Horečky dostaneme po zelené turistické značce. Po krátkém, ale strmém stoupání upraveným chodníkem nás přivítá monumentální památník frenštátského rodáka, akademického malíře a legionáře Břetislava Bartoše (1893 – 1926). Z vyhlídky je doslova uchvacující výhled na město Frenštát a kopce, kterým na horizontu dominuje Lysá hora.

Pohled na rozhlednu na Velkém Javorníku a výhled na město Frenštát pod Radhoštěm.

Jen o několik kroků dál nás v nadmořské výšce 426 m přivítá přívětivá „Valašská hospoda U Janíka“, kde vedle vstupních dveří hosta vítá obraz valašské muziky, která právě hraje rozvernou melodii „Všeci se ptajů komu to hrajů.“

Odtud po značeném vycházkovém okruhu parkovou úpravou s řadou laviček a s výhledy do Frenštátské brázdy zamíříme ke stylové Kolibě nad Vlčinou, usazenou v lesnatém porostu.

Hotel Vlčina je už jen málem co by kamenem dohodil. O několik desítek metrů dál je Lyžařský můstek Jiřího Rašky „Na Horečkách“. Můstek K 90 m byl otevřen 30. září 1973. Rekord můstku drží z roku 2008 délkou skoku 107,0 m Jiří Mazoch. Vše tady dýchá atmosférou olympijského vítěze Jiřího Rašky, kterého poblíž odrazové hrany připomíná plastika lvíčka s lyžemi skočkami v ruce. Netřeba dodávat, že je od skokanského můstku nádherný výhled na město a také na okolní hory.

Panorama radhošťského masivu s dominujícím Radhoštěm. 

Nedaleko horní části můstku čeká na hosty „Restaurace Rekovice“. O několik desítek metrů dál je poblíž útulny „Pantáta“ stylová zvonička „Strážkyně Beskyd“, veřejnosti byla předána k potěšení 16. 5. 2010.

V areálu Horeček lze také navštívit tzv. Lurdskou kapli sv. Panny Marie, uměle vestavěnou do svahu. Nachází se na zelené turistické značce asi 100 m za dřevěnou restaurací „Koliba“. Vede k ní krátká alej letitých stromů, před kaplí vítá příchozího dřevěná zvonička. Kapli nechal roku 1902 postavit frenštátský měšťan Bumbala jako dík za navrácení zdraví. Roku 1931 daroval kapli menší zvon pan Choleva. Pouť ke kapli se koná vždy o sv. Duchu.

Výlet na frenštátské Horečky posílí svaly a osvěží ducha.

 Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *