Pícha Václav – sběratel svatých obrázků – už jen vzpomínka.

Učitel, zpěvák, dlouholetý zasloužilý člen a sólista Pěveckého sboru Moravských učitelů. Také vášnivý sběratel zápalkových nálepek, sokolských odznaků a různých sokolských památek, pohlednic a především svatých obrázků.

Narodil se 3. 4. 1916 v Kroměříži na Riegrově náměstí, v domě vzdáleném jen asi 150 m od kolébky Pěveckého sboru Moravských učitelů. Vystudoval ve Valašském Meziříčí Učitelský ústav. Učil na Horní Bečvě, ve Zlobicích a Záříčí u Kroměříže, v České Skalici a také v Rožnově. Na každé škole založil pěvecký sbor. Zpíval v kostele při varhanách, na pohřbech a při různých oslavách, za což si od minulého režimu vysloužil záznam do kádrového posudku, který jej pronásledoval až do důchodu: „Chodí zpívat do kostela, na pohřby, na svatby, pakluje s farářama, sbírá svaté obrázky, je tmář a není u něho záruka, že bude vychovávat děti v pokrokovém duchu.“

Velkou životní láskou Václava Píchy byla jeho žena Hana, kterou poznal v České Skalici v místním pěveckém sboru. Na jejich svatbě v roce 1946 zpívali všichni místní zpěváci.

V širokém záběru zájmů sbíral také odznaky pěveckých sborů, fotografie, programy, věnoval se numismatice. Velkou láskou bylo zpívání u varhan. Ale největší láskou byl navždy Pěvecký sbor Moravských učitelů, se kterým Václav Pícha zpíval od 4. dubna 1942. Za 40 let působnosti v PSMU vystupoval pod šesti dirigenty na 1477 koncertech po celé Evropě a za tuto činnost obdržel celou řadu diplomů, uznání a ocenění, k osmdesátinám pak „Zlatý granátový odznak“ osázený českými granáty.

I když se u Václava Pícha dostaly sbírky až na druhé místo, nebyly jeho srdci méně milé. Zvláště sbírka svatých obrázků. Však právě kvůli nim byl pozván až k okresnímu tajemníkovi. „Ten po prohlédnutí sbírky prohlásil, že odvolává všecko dosud proti mně vyslovené za sebe i za všechny ostatní,“ vzpomínal Václav Pícha pobaveně.

Unikátní sbírka svatých obrázků je skutečně neobyčejná. Jejich kolekci Václav Pícha tvořil od svých dětských let. Obrázky získával od stařenky ve Vizovicích, od příbuzných, od různých staříčků, i z náhodných setkání, z antikvariátů a od známých, ale také z modlitebních knížek a Biblí, vyhozených za časů ateistické propagandy do sběru.

Sbírku kolem 3000 svatých obrázků, často velmi vzácných, schraňoval, třídil do tematických skupin a paspartoval. Dominovaly v ní obrázky svatého Václava, patrona pana Píchy, pak poutní místa, sbírka Andělů strážných a také obrázky malované na sklo. Některé z obrázků nechával zvětšit na barevné kopírce, aby se hosté a návštěvníci výstav mohli lépe pokochat jejich starobylostí a krásou.

Pana Václava Píchu si také pamatujeme jako neúnavného vlastence. Během veřejných vystoupení, při připomínce vzniku naší státnosti, nebo při vzpomínkových akcích na T. G. Masaryka, zpíval sólové písně a nikdy nezapomněl zazpívat hymnus: „Jsem Moravan, toť chlouba má…“

Zemřel v pátek 9. dubna 2004 ve věku 88 let. Poslední roky života strávil v tichém a přívětivém zákoutí Rožnova plného zeleně.

Text a foto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *