V Beskydech na bezrukého Frantíka nezapomínají.

František Filip známý doma i za hranicemi jako bezruký Frantík, rád počátkem 20. století navštěvoval Beskydy. Na Valašsku na bezrukého Frantíka ani v současnosti nezapomínají.

V závěru roku 2023 byl v Rožnově pod Radhoštěm u horního splavu na řece Rožnovské Bečvě, kde bezruký Frantík provozoval počátkem 20. století oblíbenou „Kavárnu u Frantíka,“ instalován Kámen paměti s pořadovým číslem 13, který odkazuje na Františka Filipa, známého jako bezruký Frantík. Do kamene je vyryto jeho životní krédo „Chci a proto umím,“ které může být inspirativní i pro ostatní.

Bezruký Frantík se do Beskyd znovu vrátí v pátek 24. května 2024. Toho dne bude ve městě Zubří (nedaleko Rožnova pod Radhoštěm) uvedena Divadlem Pod Palmovkou divadelní hra „Bezruký Frantík.“ Tato divadelní hra získala nominaci v Cenách divadelních kritiků za Poprvé uvedenou českou hru v roce 2019 a Jakub Albrecht získal Cenu za mužský herecký výkon.

Po prvém vydání knížky Richarda Sobotky „Bezruký Frantík“ v roce 2003 (nakladatelství Tilia v Šenově u Ostravy – knížka v roce 2004 získala „Cenu hejtmana moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského“), se bezruký Frantík znovu do Beskyd vrátil i druhým vydáním této knížky v roce 2020.

Do Beskyd se bezruký Frantík v současnosti vrací i divadelní hrou a také Kamenem paměti.

Dne 20. února 2024 uplyne 120 let od narození bezrukého chlapce Františka Filipa, který se nepoddal krutému osudu a svou vůlí – „Chci a proto umím,“ – dokázal žít plnohodnotným životem.

Foto: Kámen paměti s pořadovým číslem 13 v Rožnově pod Radhoštěm u horního splavu na řece Rožnovské Bečvě připomíná Františka Filipa – bezrukého Frantíka.

Foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *