Zemřela malířka Jana Dočkalová – Kobzáňová

Smutná zpráva se do Rožnova dostala přes spolek Betlémáři Valašska, jehož byla Jana Dočkalová – Kobzáňová zakládající členkou.

Vážení Betlemáři Valašska a naši přátelé, s velkou lítostí vám oznamuji, že nás  28. 11. 2023 opustila zakládající členka Spolku českých betlemářů a první členka naší regionální pobočky paní Jana Dočkalová – Kobzáňová. Zanechala za sebou velké množství výtvarných prací, které svým půvabem obohatily náš region. Pokračovala tak ve šlépějích svého slavného otce Jana Kobzáně, malíře, grafika a spisovatele, který se nesmazatelně zapsal do kulturní historie Valašska první poloviny 20. století.

Budeme na Janu vděčně vzpomínat.

Ing. Ivan Hejtmánek, předseda regionální pobočky Betlemáři Valašska, Spolku českých betlémářů.

Jan Kobzáň s dcerou Janou. Zlín 1958. 

Jana Dočkalová – Kobzáňová, malířka skla, narozena 14. 3. 1946 ve Zlíně. Vyrůstala v malířské rodině. Její matka Mlada Kobzáňová malovala, její otec ak. mal. Jan Kobzáň byl svérázný valašský umělec.

Jana se v Novém Boru vyučila malířkou skla. Věnovala se přírodním motivům a figurální malbě. Spolupracovala s folklorními skupinami, folklór ji inspiroval i ve výtvarné činnosti. Žila v Karolince.

K jejím trvalým námětům patřily také betlémy s podmalbou na skle. Svou prací navazovala na tvorbu svého otce Jana Kobzáně, který měl Valašsko prorostlé v srdci a dokázal ho ztvárnit malbou, písmem i dřevorytem.

Odchodem malířky Jany Dočkalové – Kobzáňové ztratilo Valašsko jedno ze svých roduvěrných dětí.

Jana Dočkalová – Kobzáňová, Karolinka 1997.

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *