Výstava „Srdce a duše Valašska“ v Panské sýpce Dřevěného městečka Valašského muzea

Národní muzeum, Valašské muzeum v přírodě připravilo výstavu „Srdce a duše Valašska“ – osobností Valašského Slavína, spojených s regionem Valašska.

Vernisáž se uskutečnila v sobotu 16. prosince 2023 v Dřevěném městečku v originálním prostředí Panské sýpky z oblasti Těšínska, která dodala už tak zajímavému tématu neobyčejný kolorit.

Úvodem řekl generální ředitel Národního muzea Ing. Jindřich Ondruš mimo jiné: „Naše muzeum si vytklo uchovávat vzpomínku na osobnosti, které se v míře výjimečně vrchovaté zasloužily o povznesení a rozkvět Valašska. Osobnosti, které jsme měli rádi a kterých si vážíme, jsou zaznamenány v Knize paměti kraje. A máme také čestné pohřebiště Valašský Slavín, kde jsou uloženy ostatky významných osobností. Jsou to osobnosti, kterých si vážíme, které máme rádi natolik, a vážíme si toho, že jsou jejich ostatky uloženy na tomto čestném pohřebišti. Je to upomínka velmi důstojná. Valašským Slavínem projdou každý rok statisíce lidí. I z reakcí návštěvníků vznikla potřeba si Valašský Slavín tímto počinem trochu víc prohloubit. Tak vznikla myšlenka uspořádat tuto výstavu. Z osobností uložených na Valašském Slavíně jsme vybrali patnáct, ty nám právě tato výstava přiblíží.“

Za městský úřad v Rožnově pod Radhoštěm promluvil Mgr. Tomáš Gross: „Valašský Slavín je místo, kde odpočívají lidé, kteří se zásadním způsobem zasloužili o věhlas Valašska, o rozšíření povědomí o našem regionu daleko za hranice našeho města, kraje, možná i země. O to více je třeba si cenit tohoto počinu Valašského muzea, i počinu Ing. R. Bečáka, který v minulosti Valašský Slavín založil. Potěšitelné je, kolik má následovníků, včetně pana generálního ředitele Ing. Jindřicha Ondruše. Na Valašském Slavíně je v současnosti uloženo na šestačtyřicet významných osobností a návštěvníci Rožnova mohou prostřednictvím této výstavy poznat, kdo náš region proslavil. Patří za tento počin obrovské poděkování Valašskému muzeu.

Děkujeme za město Rožnov pod Radhoštěm autorům výstavy a také Valašskému muzeu. Věřím, že si cestu na Valašský Slavín, ale i do Sýpky na tuto vynikající výstavu najde co nejvíce lidí, aby se takto seznámili s osobnostmi i s historií zdejšího regionu.“

Osobnosti uložené na Valašském Slavíně dokázaly ovlivnit generace lidí nejen v hornaté oblasti Valašska, ale i daleko za hranicemi. Mohou inspirovat svým podnikáním, hudbou, literaturou, obrazy, být sportovním příkladem, prací s mládeží i láskou k vlasti. Valašské muzeum v přírodě pečuje o odkaz těchto lidí.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *