Karel Loprais – Monsieur Dakar – by se v březnu 2024 dožil 75 let

Narodil se 4. 3. 1949. Od dětství pracoval s otcem v autodílně, roku 1967 začal pracovat v Tatře v Kopřivnici.

Od roku 1986 se na vozidle Tatry Kopřivnice účastnil závodů Dakar. V roce 1987 na závodu v extrémních podmínkách Dakar získal stříbro a v roce 1988 Dakar vyhrál. Pak v letech 1988-2001 zvítězil šestkrát a stal se nejúspěšnějším závodníkem v historii Dakaru. Byl zvolen českým motoristickým sportovcem století, několikrát získal ve své kategorii Zlatý volant a v roce 2007 obdržel Zlatý volant za celoživotní přínos motoristickému sportu. Dne 28. října 2017 mu prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy.
Roku 1994 navštívil Karel Loprais v Rožnově pod Radhoštěm tehdejší hotel Eroplán.
Na obtížnou dráhu nebeského Dakaru se vydal 30. prosince 2021.
 Text a foto © Richard Sobotka

MĚSTO KOPŘIVNICE
V muzeu pokřtí známku s Karlem Lopraisem
Tisková zpráva z 7.2.2024

 Karel Loprais – příležitostný poštovní aršik.

Na začátku března by oslavil 75. narozeniny Karel Loprais – legenda motoristického sportu a významná osobnost města Kopřivnice. U této příležitosti uvede Česká pošta do prodeje příležitostný písmenový poštovní aršík. Jeho křest proběhne příští týden v místním muzeu.

Svůj profesní život spojil Karel Loprais s automobilkou Tatra, kterou díky vítězstvím v Rallye Dakar proslavil po celém světě, a tím samozřejmě propagoval také Kopřivnici. Jako jeden z nejúspěšnějších účastníků náročného závodu získal přezdívku Monsieur Dakar. Křest aršíku s Karlem Lopraisem se bude konat ve čtvrtek 15. února od 14 hodin v Muzeu nákladních automobilů Tatra za účasti rodiny Karla Lopraise, generálního ředitele České pošty a zástupců společnosti Tatra Trucks. Slavnostní akt proběhne před Tatrou 815 4×4, se kterou závodní tým vedený Karlem Lopraisem dosáhl v roce 1988 prvního dakarského vítězství.

Autorem výtvarného návrhu aršíku se dvěma známkami, jejichž nominální hodnota je zastoupena písmeny „E“ a „Z“, je Petr Ptáček. Společně s aršíkem vyjdou i dvě varianty obálky prvního dne vydání (FDC). Zájemci si budou moci nový aršík zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Zdroj: Vladimír Vystavěl.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *