Téčko – kulturní pořady na březen 2024

V pátek 1. března od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Frankie Rose, SRSQ, Ivy Z
Rozumí si temnota s weird popem? Frankie Rose, bývalá členka Vivian Girls, CrystalStilts a Dum DumGirls, už delší dobu hraje a zpívá sólo. Dokonce si dovolila zcoverovat celou desku TheCureSeventeenSeconds. Loni zazářila novým albem Love As Projection a na jaře přijíždí na evropské turné společně s SRSQ, další éterickou americkou zpěvačkou. Jediný koncert v Česku odehrají v Rožnově a doplní je Ivy Z, sólový projekt Lenky Zbořilové z dreampopové kapely Billow, která k živému hraní přistupuje podobně rozmanitě jako ke své tvorbě a na kontě má už dvě oceňovaná alba.
Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 9. 1. 2024 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/frankie-rose-srsq-ivy-z

Od pátku 1. března do středy 20. března • Masarykovo náměstí
Výstava • Tomáš Garrigue Masaryk na Valašsku
Výstava se koná jako připomínka 174. výročí od narození T. G. Masaryka
(*7. 3. 1850).
Prohlédnout si můžete nejen fotografie zachycující T. G. Masaryka při návštěvách v Rožnově pod Radhoštěm a na Valašsku. Vystaveny budou také méně známé portréty a momentky, mimo jiné fotografie Alice Masarykové, podle které bude 7. března slavnostně přejmenovaná nedaleká ulice.
Výstava, kterou pořádá Téčko, kulturní agentura bude volně přístupná na Masarykově náměstí do 20. března. Vystavené fotografie jsou ze sbírek Valašského muzea v přírodě, Muzea regionu Valašsko a soukromých sbírek.
března 2024 proběhne program k výročí narození T. G. M.:
Slavnostní odhalení ulice Alice Masarykové – 16.00 hod., MŠ Na Zahradách | Položení kytic u sochy T. G. Masaryka – 16.30 hod., Masarykovo náměstí | Jak jsem potkal Masaryka – beseda s Milanem Hambálkem – 17.00 hod., Městská knihovna
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/tomas-garrigue-masaryk-na-valassku

V úterý 5. března v 19:00 • kinokavárna Vrátnice
KinoKavárna • To se mi snad zdá
Nenápadný vysokoškolský profesor Paul (Nicolas Cage) se ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou. Rázem se mu začnou plnit všechna jeho přání, ale také pozná, jak vysoká je cena slávy. Nicolas Cage podává životní herecký výkon v dokonale zábavné společenské satiře.
USA, 2023 | hrají N. Cage, J. Nicholson, M. Cera | režie K. Borgli
film s titulky • nevhodné pro děti do 12 let • vstupné 100 Kč • 102 minut
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/kinokavarna-to-se-mi-snad-zda

Ve středu 6. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Behindthedoor
Už nevídaných 20 let tahle partička objíždí české i zahraniční kluby a festivaly, přestože jsou teprve čerství třicátníci. Jak je to možné? Hrají spolu od dětství. A na sehranosti téhle kapely je to pořádně znát. Mezitím se ze všech jejích členů stali „profíci“, které můžete vidět hrát s „velkými“ kapelami, jako jsou Sexy Dancers, Čechomor, Vltava, Kateřina Marie Tichá a dalšími.
BehindtheDoor je instrumentální sexteto, se dvěma dechovými nástroji v čele, barevně zajímavou kombinací flétny a saxofonu. Jejich tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby – nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace fusion, latinjazzu, moderního jazzu, ale i smooth jazzu, nebo dokonce popu, folku, rocku, nebo vás může překvapit melodie velmi blízká vážné hudbě.
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 13. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/behind-the-door

Ve čtvrtek 7. března v 17:00 • Městská knihovna
Beseda na téma T. G. Masaryk
Beseda s Milanem Hambálkem
Emeritní profesor rožnovského gymnázia a bývalý předseda Masarykovy společnosti v Rožnově pod Radhoštěm vám přiblíží osobnost T. G. Masaryka. Beseda bude doplněna projekcí fotografií z bohatého archivu, který pan Hambálek zdědil po svých předcích.
března 2024 proběhne také dlaší program k výročí narození T. G. M.:
Slavnostní odhalení ulice Alice Masarykové – 16.00 hod., MŠ Na Zahradách | Položení kytic u sochy T. G. Masaryka – 16.30 hod., Masarykovo náměstí
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/jak-jsem-potkal-masaryka

V pátek 8. března od 20:00 • hudební klub Vrátnice
Dukla, Anki, Rivermons
Dukla je pražská kapela hrající kytarový pop nesoucí odkaz nové vlny, post punku, devadesátkovýchkytarovek ale i současné klubové hudby. Mají na kontě řadu singlů, několik EP a album Honza, za které sklidili pozitivní ohlasy a nominaci na hudební ceny Apollo za desku roku 2020. Kapela vydává 16. 2. 2024 nové album pod labelem BumbumSatori. S vydáním alba, které bude mít i fyzickou podobu ve formě vinylu, bude spojené rozsáhlé jarní česko-slovenské turné.
Raper Anki, celým jménem Tran Viet Anh má za sebou hodně životních peripetií. „Už žádný dramata,“ slibuje v názvu alba hlavně sám sobě. Narodil se v Německu, s matkou však byli vyhoštěni do Čech. V Karlovarském kraji jeho rodina provozovala stánek na tržnici a později večerku, kde jako teenager proseděl většinu volného času. Zatímco ostatní rapeři rádi předstírají, jací jsou sebevědomí frajeři, Anki nemá problém přiznat „Možná půjdu ke dnu, žádný drogy, ale chudoba, co mě brzy dožene“. Zbytek refrénu „Nikdy z tebe nic nebude, pravda bolí / Antidepresiva to zahojí“ pak rovnou zní jako generační manifest mileniálů, kteří před sebou nevidí žádnou budoucnost.
Třetí kapelou do party jsou valmezštíRivermons.
Vstupné v předprodeji: 200 Kč, v den akce a na místě: 250 Kč. Předprodej od 15. 12. 2023 v sídle Téčka, TIC nebo online.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/dukla-anki-rivermons

V sobotu 9. března ve 20:00 • hudební klub Vrátnice
MDŽ – Muzikantky, dámy, ženy
Koncert čtyř muzikantek, jež navazují na úspěšný stejnojmenný projekt, pod kterým v letech 2013 – 2016 vystupovaly Lucie Redlová a Beata Bocek společně houslistkou Jitkou Šuranskou. Po úmrtí Jitky Šuranské na podzim 2019 to vypadalo na smutný konec projektu, Beata navíc žila dlouhodobě ve Švédsku.
Před Vánoci 2020 se ale dala Beata s Lucií znovu dohromady a s pomocí posil, dalších kamarádek a výborných muzikantek Evy Ludvík Kudrnové (housle) a Alžběty Jamborové (hoboj, flétny), si spolu zahrály ve streamovaném koncertu nejen své písničky, ve kterých si navzájem hostovaly, ale právě i „Jitčiny“ lidovky. Byla to krásná vzpomínka na Jitku a večer plný radosti z hudby.
Základem programu zůstávají hlavně autorské písně Lucie Redlové a Beaty Bocek a lidovky z Valašska, Slezska i Slovácka a vytříbená dramaturgie založená na pestrosti aranží i doprovodných nástrojů (4 ženy disponují osmi nástroji).
Vstupné na sezení s místenkou v předprodeji 150 Kč, na místě 200 Kč. Předprodej od 6. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/mdz-muzikantky-damy-zeny

V úterý 12. března v 18:00 • Společenský dům
Kruh přátel hudby • Duo BeautifulStrings
Houslistka Monika Urbanová a harfistka Hedvika Mousa Bacha založily Duo BeautifulStrings již během svých studií na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze v roce 2010. Za sebou měly vítězství v různých mezinárodních soutěžích i sólové zkušenosti. Od té doby společně vystupují na koncertních pódiích jak v České republice, tak i v zahraničí. V roce 2022 založily vlastní projekt Pražské premiéry Dua BeautifulStrings, s cílem podpořit tvorbu současných skladatelů.
Interpretky zahrnují do svého repertoáru kromě originálních kompozic též vlastní aranžmá. S pozitivními ohlasy se setkávají též hudebně edukativní koncerty pro školy a školky „Za poznáním tajů hudby“ a „Výlet do Říše hudby“ a koncerty pro seniory. Jejich široký a pestrý repertoár od baroka až po současnost, virtuozita a preciznost hry sklízí úspěchy hudebních kritiků i široké veřejnosti.
Vstupné v předprodeji: 140 Kč, v den akce a na místě: 200 Kč. Rezervace a prodej v sídle Téčka a v TIC nebo online od 13. 2. od 8:30 hodin. Drobné občerstvení v ceně vstupenky.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/duo-beautiful-strings

Ve středu 13. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Fotograf David Tešínský – cestopisná beseda
David Těšínský je fotograf z Prahy. Fotí příběhy lidí, speciální lifestyly, kontroverzní a mimořádný osudy a témata. Věnuje se rozličným tématům jako je mládež v Íránu, ženy bojovnice ve válečné zóně na Ukrajině, portrétům sériových vrahů na Ukrajině, problémům gangů a dobrovolným záchranářům v Guatemale, životu japonských podnikatelů, exorcismu v Etiopii, každodennímu pouličnímu životu rapperů v Detroitu, New Yorku a Baltimoru, životu v ghettu na Jamajce, v Ghaně nebo v Nigérii, alkoholismus v Grónsku, oběti úmyslných požárů v Amazonii v Brazílii, těžce pracujícím dětem v Ghaně, pouličnímu životu žijících legend roots reggae na Jamajce, dlouhodobému projektu o drogově
závislých v Praze a stejnému tématu ve Victorii v Kanadě, ilegálnímu LGBTQ hnutí v Bělorusku, životu
ve slumech v Indii a Nepálu, vůbec prvnímu transvestitovi na Kubě a dalším subkulturám a příběhům. Na mnoho cestách jsem skončil na ulici zcela bez peněz.
Jeho fotografie se objevují v The Guardian, VICE, Le Monde, VANITY FAIR, TheHuff Post, Stern, Spiegel, La Repubblica, The Sun, The Times.
Vstupné s místenkou 120 Kč v předprodeji, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 27. 2. 2024. Vstupenky je možné zakoupit online, v sídle Téčka nebo v TIC na náměstí.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/fotograf-david-tesinsky-cestopisna-beseda

V sobotu 16. března od 10:00 • hudební klub Vrátnice
Burza hudebních nosičů
Přijďte nakoupit či prodat vinylové LP, digitální CD, analogové kazety nebo třeba i noty. Kupující to mají zdarma, prodejce prosíme o rezervaci místa. Bar bude otevřen stejně jako burza, čili od desíti do tří.Jako vždy přijedou stálí „velkoprodejci“ s kvanty vinylů všech hudebních stylů. Od výprodejových titulů po raritní desky. Občas se objeví i nějaká hi-fi technika, videokazety či DVD, hudební časopisy a další archiválie.
I tentokrát můžete nákup spojit s koncertním zážitkem, večer v klubu zahraje Jakub Jalůvka se svým triem.Během akce je bar otevřen, takže žízní neumřete.

V sobotu 16. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
Jakub Jalůvka s kapelou
Jakub Jalůvka společně s kapelou představí akusticko – multižánrovou kapelu ve složení nástrojů kytary, bicí/cajón, baskytara a zpěv.Jako kytarista, aranžér a skladatel ovlivněn světovými velikány, virtuózy jako např. Johnem Mclaughlinem nebo Al di Meolou a dalšími vytváří fúze ladných melodií a harmonií, které se prolínají mezi jednotlivými žánry a svá hudební čísla a představení umocňuje videoprojekcí.
Jakub Jalůvka rodák z Nového Jičína, absolvent českých i zahraničních hudebních škol, prošel mnohými hudebními tělesy, výherce mnoha hudebních soutěží a více jak 20letá hudební praxe na tuzemské scéně, např.Coloursof Ostrava, Hrady.cz, Český rozhlas ad. 1.3. vychází jeho CD OurReflection, kterému pokřtí významná kytarová osobnost alternativní scény Zdeněk Bína (-123min.).
Vstupné s místenkou 120 Kč v předprodeji, v den akce a na místě 150 Kč. Předprodej vstupenek probíhá od 27. 2. 2024. Vstupenky je možné zakoupit online, v sídle Téčka nebo v TIC na náměstí.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/jakub-jaluvka-s-kapelou

V pátek 22. března a v sobotu 23. března • Masarykovo náměstí
Josefský jarmark
Tradiční Josefský jarmark proběhne letos v pátek 22. 3. a v sobotu 23. 3. na obvyklém místě, tedy na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm. Pořádá jej zde město Rožnov pod Radhoštěm ve spolupráci s kulturní agenturou Téčko.
Ve dvoudenním doprovodném programu se na podiu v centru náměstí představí brněnsko-rožnovská cimbálová muzika Jánoch, která obstará většinu pátečního doprovodného programu. V 16:30 jarmark oficiálně zahájí vedení města Rožnova pod Radhoštěm. Po nich pak podium bude patřit písničkáři Slávkovi Janouškovi. Závěr pátečního programu obstará rocková kapela A.C. &Friends.
V sobotu dopoledne pak vystoupí jazz-swingová formace La Boujeau a úplný závěr programu bude patřit, jak se na Valašsko sluší a patří, cimbálové muzice.
Po oba dny více než 80 prodejců nabídne tradiční jarmareční zboží jako kytice, květinové vazby, keramiku, svíčky, sýry, perníčky, masné výrobny, nejrůznější občerstvení a mnoho dalšího zboží, které neodmyslitelně k městskému jarmarku a k blížícímu se jaru patří.
Pro děti pak bude připravena tradiční rukodělná dílna, ve které si mohou vyrobit z korálků a drátků drobnost pro potěšení a jako památku na jarmark.

V úterý 26. března v 16:30 • Brillovka, velký sál
Jakub Vágner: Sladkovodní giganti
Cestovatel, dobrodruh a rybář Jakub Vágner nás zavede do těch nejpodivnějších a nejnebezpečnějších koutů naší planety, kde s ním budeme pátrat po legendách sladkovodní říše.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/jakub-vagner-sladkovodni-giganti

V úterý 26. března v 19:30 • Brillovka, velký sál
Jakub Vágner: Divoké kmeny
Jakub Vágner nás vezme do míst, kde žijí poslední divoké kmeny. Tato expedice náas zavede k indiánským kmenům Amazonského deštného pralesa, ke kmeni El Molo na břeh afrického jezera Turkana, ke guinejským stromovým lidem Korowajům i posledním nespoutaným kmenům mrazivé Sibiře. Poznejte na těchto výpravách život našich předků ještě než zcela zmizí.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/jakub-vagner-divoke-kmeny

Ve středu 27. března v 19:00 • hudební klub Vrátnice
BexMarshall
Nositelka ocenění British Blues AwardBexMarshall vyniká nejen jedinečným stylem své hry na resofonickou kytaru, ve kterém spojuje dokonalou techniku slide, bluesrockovou energii a prvky ragtimu, ale i dokonale stylovým zpěvem, který bývá občas přirovnáván k Janis Joplin či BonnieRaitt.
Koncertní nasazení Bexje  hodnoceno doslova jako „hudební tornádo“. Další její neoficiální přezdívkou je „1st lady oftheBritish Blues“, tedy První dáma britského blues. BexMarshall byla v roce 2015 nominována v kategorii „nejlepší sólový akustický umělec“ na Evropských bluesových cenách. Na British Blues Awards získala už o dva roky dříve cenu pro nejlepší britskou bluesovou zpěvačku a bluesové album roku. Na Bexině posledním, jí samou produkovaném albu Fortuna, najdete louisianské blues potřísněné gospelem, obarvené bluegrassem, to vše navíc v tempu vzrušujícího britského twistu.
Vstupné na sezení s místenkou 250 Kč. Předprodej od 27. 2. od 8:30 online, v Téčku nebo v TIC.
Více informací: https://www.tka.cz/program/2024/03/bex-marshall

Vložil -sb-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *