Výstava fotografií RNDr. Pavla Hona „Kontrasty“ v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm

 

Výstava člena Spolku přátel fotografie RNDr. Pavla Hona  ilustruje autorovu lásku k fotografování, které je jeho celoživotním koníčkem. Výstava s názvem „Kontrasty“ je uspořádána k příležitosti autorova životního jubilea.

Vernisáž výstavy se uskutečnila 1. března 2024 v přednáškovém sálu Městské knihovny v Rožnově pod Radhoštěm. Byla to zároveň první výstava v restaurované Městské knihovně v přednáškové síni a na stěnách chodby.

Úvodní slovo k výstavě přednesl pan Fišer.

„Můj přítel Pavel Hon celoživotně propadl fotografii a to už od svých třinácti let, dnes je to téměř 70 roků. Kromě vlastního fotografování a zpracování snímků a videí je činný v mnoha příbuzných oborech. Například sbírání a opravování starých přístrojů, sbírání odborné fotografické literatury a manuálů všeho druhu. Jeho profese úzce souvisela s fotografií. V souvislosti s dnešními trendy rozvojem digitální fotografie se zabývá i elektronikou a informačními technologiemi.

Jeho společenská angažovanost se odvíjela v souvislosti s fotografií. Činnost ve fotografických kroužcích, ve škole, na fakultě, v Tesle, spolek přátel fotografie, atd.

Další velkou láskou je divadlo. Zejména opera a opereta. Přispělo k tomu i to, že má dobrý hudební sluch a hrával na několik hudebních nástrojů.

Jako student účinkoval v  ochotnickém spolku v několika inscenacích. V tomto je zaměření nás obou podobné, ovšem v obráceném gardu, u mne je divadlo životním osudem a fotografování jen koníčkem.

Seznámili jsme se na počátku jeho dvacetiletého divadelního fotografování a hned jsme si tak říkajíc padli do oka. A je příznačné, že po období divadelního fotografování, které je víceméně dokumentární, se dal okouzlit hrou světla a stínů, posléze kontrasty v nejširším smyslu toho slova. Ale dvacet sezón šťastného fotografování v divadle se nedá jen tak přejít. Takže k jeho kontrastu fotografií Kontrastů přidal alespoň pár snímků z posledního období pravidelných návštěvníků.

Ve svém věku 82 let stále pilně fotografuje, ovšem vzhledem ke zdravotnímu stavu je jeho pohyblivost a tím i akční rádius značně omezený. Tím více o svých fotografiích přemýšlí a vymýšlí, od světla a stínů ke kontrastu.

Rozsáhlý komplet 8000 divadelních fotografií předal do archivu Národního divadla Moravskoslezského, kde jeho soubor důstojně doplňuje profesionální snímky.

Přeji Pavlovi ještě hodně profesionálních fotografií.“

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *