Bartoň Jan – ohlédnutí za řezbářem a lidovým umělcem

Vážení kolegové, Betemáři Valašska a naši přátelé, s velkou lítostí a hlubokým zármutkem vám oznamuji, že v pátek dne 15.3.2024 nás opustil v nedožitých 91 letech doyen našeho spolku pan Jan Bartoň (*1931).

Rožnovský rodák, původním povoláním elektromontér se k řezbářství propracoval vlastní pílí poté, co musel na počátku 70. let opustit zaměstnání v Tesle Rožnov. Téměř padesát let pak tvořil ve svém ateliéru a galerii „za hotelem Koruna“ svá krásná díla. Stovky reliéfů valašské krajiny a lidových postav v krojích je ozdobou mnoha soukromých i veřejných prostor. Také figurální tvorba nese jeho neopomenutelný rys a tím je valašský kroj. Dlouhá léta bylo možno zakoupit jeho výrobky v prodejnách družstva ÚLUV a Krásná jizba a také v Rožnově v jeho výstavní galerii. V 70. letech m. s. vytvořil pro svoje potěšení soubor figurek šachové hry opět ve valašském pojetí. Jeho zásluhou vznikal postupně „řezbářský betlém Hejova nožíku“ pro který vyřezal scénu narození Krista, Tři krále a skupinu valašských muzikantů. Když jsme se potkali v rožnovském parku na Hejově nožíku v roce 2018 a já jsem ho informoval o nově vznikající valašské pobočce SČB, projevil velkou radost. Pokročilý věk a vleklá onemocnění mu již neumožňovala plné zapojení do spolkové práce. Přesto se o dění  a práci regionální pobočky stále zajímal a pokud mu zdraví dovolilo, účastnil se našich akcí. Jeho rodinný „Valašský betlém“ byl obdivován na všech našich spolkových výstavách, naposledy na zámku Žerotínů.

Odešel člověk, který ač samouk, vytvořil za několik desetiletí rozsáhlé umělecké, řezbářské dílo. Vyjádřil v něm svůj vztah k rodnému kraji i řemeslu a jeho osobitá řezba nám „Janka“, jak si přál, aby ho přátelé oslovovali, bude stále připomínat.

S úctou vzpomíná Ing. Ivan Hejtmánek
předseda reg, pob. SČB

Valaši – řezba Jan Bartoň. 

Vložil -sb-

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *