Josefové a Josefíny

Už jich není tolik, kolik jich bejvávalo. Svátek Josefů a Josefín 19. března připadá v roce 2024 na úterý. Meteorologové slibují spíše chlad než teplo a byť jsou zahrady plné sněženek a jiných jarních květin, nejvíc se zřejmě ohřejeme u kamen a ústředního topení. 

Nejznámějším Josefem je ten z vánočního betléma. 

V minulosti snad nejčastější křestní jméno Josef a Josefína je v současnosti až na šestém stupínku nejčastějších jmen. Jeho nositelem je každý 48. obyvatel. V České republice existuje 211 317 lidí se jménem Josef. Největší výskyt lidí tohoto jména je v Praze (15706), v Brně (4448), v Ostravě (3510) a v Plzni (3484).

Úbytek výskytu křestního jména Josef neumenšuje jeho oblibu, které na domácím teritoriu může mít také podobu: Jožin, Jozífek, Jožo, Pepča, Pepa, Pepek, Józa, Pepík, Joska, Pepánek, a v ženské podobě: Josefa, Josefína, Jozefa a Jozefína.

Zajímavostí je, že jméno Josef má hebrejský původ a znamená Bůh přidává. Toto jméno se vyskytuje v různých variantách a podobách po celém světě.

V minulosti podle císaře Josefa II. (1741-1790) vznikl Josefinismus, systém osvícenského státního absolutismu, zavádějící pronikavé reformy hospodářské, správní, kulturní i náboženské s protiklerikální tendencí.

V současnosti, nemaje významného nositele tohoto křestního jména, jsme podobnému hnutí daleko. Ale uchovala se tradice Josefských zábav, konaných právě v den (nebo v některý bližší) svátku sv. Josefa.

Všem Josefům a Josefínám přejme na 19. března krásný den.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *