Kulturní výročí duben 2024

Malíř Zdeněk Palát se narodil 1. dubna 1934 a v letošním roce si připomíná 90 let od této události. Studoval Stavební fakultu VUT v Brně. Učil na SPŠ ve Valašském Meziříčí. Maluje zejména valašskou krajinu. Vystavoval samostatně i kolektivně.

Podnikatel Arnošt Dadák se narodil 5. září 1887 a zemřel před 85 lety 5. dubna 1939, vždy ve Valašském Meziříčí. V roce 1905 založil ve Valašském Meziříčí pražírnu a balírnu kávy, balírnu čaje a kakaa a balírnu a mlýn na koření. Jeho firma měla zastoupení i v Ostravě a ve Zlíně. Později otevřel ve Valašském Meziříčí také prodejnu s koloniálním zbožím. Účastnil se veřejného života, pracoval v Sokole a angažoval se při podporování volby TGM poslancem za valašská města.

Sochař Antonín Chromek se narodil 11. ledna 1903 v Těmnicích u Hodonína a zemřel před třiceti lety 9. dubna 1994 ve Vsetíně. Absolvoval pražskou AVU. Žil a pracoval ve Zlíně a v Liptále. Tématicky čerpal hlavně z Valašska. Je autoremn reliéfů Bahnák, Valašská rodina, Valašský mesiáš, Tomáš Baťa a plastiky T. G. Masaryka. Sejmul posmrtnou masku Jana Palacha. Je autorem sochy T. G. Masaryka v Rožnově pod Radhoštěm.

Spisovatel Miroslav Ivanov (vl. jm. JOB Antonín) se narodil před 95 lety 10. dubna 1929 v Josefově u Jaroměře a zemřel před 25 lety 23. prosince 1999 v Praze. Je nejvýznamnějším současným českým autorem literatury faktu. Napsal mj. knihu Akce Tetřev o partyzánech v Beskydech, knihu A hořel i kámen…, pojednávající o tragedii na Ploštině, a knihu Sága o životě a smrti Jana Bati a jeho bratra Tomáše.

Kulturní pracovník Josef Fabián se narodil před 80 lety 16. dubna 1944 v Krhové, zemřel 12. března 2012. Byl šéfredaktorem a v letech 1993-4 i vydavatelem Valašských novin, redigoval časopis Šipinky, psal novinové sloupky, jejichž výběr z let 1993-7 vydal v knížce Tak si myslím, literární texty vydal v knížce Sesbírané spisy o historii divadla Schod, které v roce 1974 založil, režíroval a pro které napsal přes dvacet her a vydal v knize Divadlo Schod – pravděpodobný svět. Sestavil Slovník nespisovného jazyka valašského. Byl redaktorem vlastivědných publikací, zejména Slovníku osobností kulturního a společenského života Valašska a Čítanky o Valašském Meziříčí. Byl poslancem Federálního shromáždění. V letech 1990 – 2000 byl ředitelem Kulturního zařízení města Valašské Meziříčí.

Spisovatel Miroslav Rafaj se narodil před 90 lety 25. 4. 1934 v Zubří a zemřel 5. prosince 1987 v Opavě. Absolvoval měšťanskou školu v Odrách, gymnázium v Novém Jičíně a Vysokou školu zemědělskou a lesnickou v Brně. Od roku 1973 byl šéfredaktorem ostravského vydavatelství Profil, od roku 1977 pak tajemníkem severomoravské pobočky Svazu českých spisovatelů. Je autorem řady divadelních, televizních a rozhlasových her a románů (Obtíže rovin). Do rodného kraje se vrátil ve sbírce protifašistických próz Hořící kůň.

Literární teoretik a kritik Oldřich Rafaj se narodil před 90 lety 25. dubna 1934 v Zubří. Po absolvování gymnázia v Odrách studoval v letech 1953-8 na FF brněnské univerzity. V roce 1960 nastoupil jako redaktor do krajského nakladatelství (později Profil) Ostrava, pak pracoval v různých redakcích. V letech 1968-9 v Úřadě pro tisk a informace, pak v rozhlase a v letech 1974–88 byl šéfredaktorem Literárního měsíčníku. Od roku 1948 publikoval časopisecky, vydal knihy veršů To nejbližší, Tři poémy a Testament, Básně o zemi  a Noční přesun, knihy literárních esejů, řadu překladů a je také autorem studií o F. Sokolovi –Tůmovi, Vojtěchu Martínkovi, Metoději Jahnovi, Františku Horečkovi, Josefu Strnadlovi a Pavlu Tobiášovi.

Zemědělský odborník Emanuel Vencl se narodil před 150 lety 28. dubna 1874 ve Velkém Radošíně a zemřel před 85 lety 20. března 1939 v Ostravě. Pracoval jako úředník v Paskově. Pak působil jako učitel na Hospodářské škole v Rožnově, kde byl až do důchodu, z toho 24 let jako ředitel. Šířil zemědělskou osvětu na Valašsku nejen mezi mladými, ale působil i na starší hospodáře. Zasloužil se o zvelebení lukařství a pícninářství, ovocnářství a lesnictví. Na jeho podnět byla zřízena Zemská výzkumná stanice pícninářská, Potravinářsko-lukařská a Lesní jednota a množství lidových hospodářských škol na Valašsku. Byl čestným občanem většiny valašských obcí a po tři volební období poslancem.

Vložil –sb-

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *