Kašna řízená počítačem v Rožnově pod Radhoštěm na Masarykově náměstí je minulostí

V září roku 2013 doplnila náměstí v Rožnově pod Radhoštěm kašna a završila úpravu rekonstruovaného náměstí.

Autor kašny malíř a sochař Tomáš Rafl. 

Autorem a tvůrcem kašny je akademický malíř a sochař Tomáš Rafl, který při zahájení provozu kašny řekl: „Kašna představuje miniaturizovanou kamennou krajinu v níž se hravě přelévá 11 zdrojů vody. Je to spíš tichá, filozofická uklidňující záležitost. Na náměstí, osazeném vertikálami soch a stromů, je kašna horizontální záležitost. Mezi nízkými kameny nerušivě přetékají jezírka. Celkem 11 vodních trysek je ovládáno počítačem. Kameny, barevná žula, mramor i mramorový vápenec jsou jemně podsvětlené a světlem nadnášené, což vytváří dojem, jako by ve vodě plavaly. V podstatě je to prostorová kamenná intarzie.“

Tomáš Rafl restauroval sochu Jana Nepomuckého na rožnovském náměstí. Zabývá se převážně figurální tvorbou obrazů, restaurováním kamenných plastik a jejich realizací. Kromě České republiky vystavoval své práce také v Mnichově, Sofii, Berlíně, Norimberku, Helsinkách, Paříži. Jeho dílo je zastoupeno v Národní galerii v Praze a dalších českých galeriích, také ve sbírkách ve Francii, Německu, Holandsku a jinde. Pokud právě netvoří, zajímá se ve volném čase o literaturu, hudbu a divadlo.

 

S malou nadsázkou připomínala kašna horský masiv Radhoště a z protější strany Bačův vrch se sedlem Pindula. Poslední dobou však byl tento unikátní objekt mimo provoz a má být nahrazen novým objektem.

 

 

 

 

 

Text a foto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *