Lysá hora – Horské kino, největší, nejkrásnější, nejlevnější a jediné na světě

Lysá hora je nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd s nadmořskou výškou 1324 m. Vrchol je charakteristický stavbou vysílače. V minulosti se v tamních horách ukrýval legendární zbojník Ondráš, který v podhůří bohatým bral a chudým rozdával.

Vrchol Lysé hory je místo s krásnými výhledy do všech světových stran. Východním směrem návštěvník za příznivého počasí uvidí slovenskou Fatru a Vysoké Tatry, západním směrem hřeben Jeseníků s Pradědem. Lysá hora je společným bodem mnoha turistických tras. Chaty na vrcholu Lysé hory měly zajímavou historii. Ostravskou chatu na přístupové cestě k vrcholu zničil požár, Slezský dům vyhořel roku 1972 a v současnosti ho nahradila nově vybudovaná Zátopkova chata, Bezručova chata vyhořela roku 1978 a v roce 2015 ji ve stejné podobě nahradila nově vybudovaná Bezručova chata.

Na vrcholu Lysé hory byl v dávné historii postaven dřevěný kříž, později kaplička, oba objekty po čase zanikly. Do vybudování nové Bezručovy chaty poskytoval pohostinské služby na vrcholu dřevěný Šantán, který původně sloužil jako maštal pro koně při dopravě materiálu na stavbu turistických chat. Traduje se, že na Velkých větrech bylo za nepříznivého počasí mnohdy nafoukáno tolik sněhu, že se tudy jezdilo sněžným tunelem, jehož vnitřek byl osvětlován lucernami.

Každý turista, který dosáhne vrcholu, by se měl na pylonu dotknout „Hladicího bodu“ v podobě mosazného kolečka, aby se na Lysou horu znovu vrátil.

Novinkou vrcholu Lysé hory je „Horské kino“ s panoramatickým výhledem a bezplatnou podívanou. Několik kroků západním směrem od vrcholového pylonu společně vytvořili  umělečtí řezbáři Jiří Veselý a Mgr. Vlasta Koběrská dřevěnou lavičku i s opěradlem, kde na pořádek dohlíží pes, vyřezaný ze stejného masivu dřeva. Výhled z lavičky je směrem, kde jsou „promítány“ nejkrásnější západy slunce v Beskydech, a možná nejkrásnější na celém světě. Na přilehlé tabulce jsou vyznačeny nejatraktivnější dny a časy „projekce“ – vždy prvý den v měsíci, přičemž kouzlo se západem slunce startuje nejdříve 1. prosince v 16.03 hodin a nejpozději pak 1. července ve 21.15 hodin.

Lavička pro diváky i s neopakovatelnou panoramatickou „projekcí“ je k dispozici všem návštěvníkům Lysé hory zdarma i v jinou dobu a v kteroukoliv hodinu denní i noční.

Takže vzhůru na Lysou na jediné, nejkrásnější a nejlevnější Horské kino na světě.

 Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *