Karel Chovanec – dřevořezba a olejomalba

Bílé dřevo, dokonalá řezba, sepětí námětů s Valašskem, to jsou charakteristické prvky umělecké práce rožnovského řezbáře Karla Chovance. Svou více jak šedesát let trvající uměleckou práci prezentuje soubornou výstavou dřevěných plastik a obrazů v malém výstavním sále Sušáku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Karel Chovanec (nar. 4. 10. 1936 v Kozlovicích), původním povoláním textilní chemik, měl k umění blízko od dětství. Od kresby tužkou přešel na tempery, pak na olej. Maluje krajinky, zátiší a portréty.

Ing. Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, řezbář Karel Chovanec, autor výstavy Dr. Doc. Daniel Drápala (zcela vpravo)

Niterný vztah má i ke dřevu. Řezbu prvně vyzkoušel v roce 1966 jedním nožem, místo dláta používal zbroušené pero z deštníku. V současnosti používá profesionální švýcarská dláta. Má také sadu vynikajících anglických dlát starých přes sto let, nejmenší mají milimetrová ostří, nejširší jsou až šest centimetrů široká.

Výstavě dominuje rozměrný betlém.

„Skoro každý řezbář vytváří svůj betlém,“ řekl Karel Chovanec. „Jakási magická síla ho vede, aby se pokusil o něco, o co se pokoušela spousta jiných, někteří s úspěchem větším a jiní s menším. Betlém je pro každého symbolickým návratem do dětství. Na svůj betlém jsem myslel od doby, kdy jsem začal pracovat se dřevem, ale prvé figurky vznikly teprve v roce 1999. Každým rokem přibyly tři až čtyři, až do konečného počtu dvaatřiceti. Každou z nich lze použít jako samostatný artefakt.“

Betlém tvoří na dvaatřicet figurek mistrně vyřezaných z lipového dřeva, starého kolem třiceti let. Jejich půvab umocňuje rázovitost horalů a valašská krajina. Muzikanti, řemeslníci, mudrci z východu, ovečky na pastvě, babka i se vzpouzející se kozou. Nechybí ani ten pověstný čert, který podle lidového pořekadla nasísá do betléma. Pod přístřeškem Svatá rodina. Na průčelí chléva nezbytný andělíček zvěstující radostnou novinu.

 Jedno z děl Karla Chovance, zastavení Křížové cesty. 

Vernisáž plastik Karla Chovance a jeho obrazů v Sušáku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uvedl autor výstavy PhDr. Doc. Daniel Drápala: „Každé plastice předchází detailní rozkreslení budoucí podoby z několika úhlů. Přípravné studie má také každý reliéf. Řezby Karla Chovance vykazují propracovanost, je v nich dynamika a atmosféra. Je to dokonalé řemeslně zvládnutá řezbářská práce.

Blízké jsou mu žánrové scény, taneční zábavy, muzikanti, inspiraci nachází též v biblických příbězích. Jsou to silné okamžiky Kristova života na jeho konci. Vedle dalších námětů je to křížová cesta, která zdobí několik kostelů, právě tu  lze možné považovat za vrchol řezbářské tvorby Karla Chovance.“

Každé z děl Karla Chovance nese znaky vysokého mistrovství. Jeho řezby jsou rozesety po celé republice, také v Americe, Německu, Francii a jinde.

 

Má za sebou celou řadu kolektivních výstav a vystavoval i samostatně. V roce 2009 se účastnil  celostátní výstavy v Hodoníně, kde bylo k vidění na 400 betlémů. Po návratu byl o týchž Vánocích vystaven jeho betlém v rožnovském kostele. V Hranicích na Moravě, v kostele zasvěceném Stětí sv. Jana Křtitele,  je umístěna křížová cesta v originální jemné a dobře zpracované řezbě.

„Na výstavě v Sušáku Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se může návštěvník setkat s reprezentativním výběrem prací Karla Chovance od jeho první řezbářské práce Valacha z roku 1966 až po současnou tvorbu z roku 2017,“ uvedl závěrem autor výstavy Dr. Daniel Drápala. „Přijměte pozvání do malířského a především řezbářského světa Karla Chovance a spolu s ním sdílejte jeho pohled na tento svět.“

Výstava obrazů a dřevořezeb Karla Chovance je přístupna až do 7. ledna 2018.

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *