Bosé chodníčky čekají

Chůze bosou nohou patřila ještě v polovině 20. století ke zcela přirozenému chování. Města se obula jako prvá. Vesnice, kde bylo méně peněz na parádu, jen váhavě, lidé si pořizovali obuv pro návštěvu kostela a významných institucí. Nebo když se vypravovali kvůli nějaké záležitosti do města, pak ovšem nesli boty svázané šňůrkami přes rameno a obouvali si je až mezi prvými městskými domy. Při cestě do Meziříčí se tak dělo v jedné hospodě, kde si mohli před nazutím obuvi zdarma opláchnout nohy vodou ze studny a otřít do hadru, pak se té hospodě říkalo „Na mokré nadře“. Při návratu domů boty na okraji města opět zouvali, zavěsili přes rameno a bosí se vraceli domů.
Moderní doba chodí obutá a bosé nohy v terénu mimo koupaliště a mořských pláží nevidět.

Jelikož navzdory parádě bylo zjištěno, že chůze bosou nohou má kromě půvabu také vliv na zdraví, objevují se v terénu, kam lidé rádi chodí na procházky a pěší túry, „bosé chodníčky“.

Bosý chodníček na frenštátských Horečkách. Objevíme ho kousek pod zvoničkou „Strážkyní Beskyd“. Na příslušné naučné tabuli se poučíme, že za našich prababiček se chodívalo po kopcích bos. Na boty nebylo a děti měly boty jen v zimě do školy. Bos chodily také na pastvu dobytka, kde si pro ukrácení chvíle hrály různé hry.

„Sundejte boty a projděte se po bosém chodníčku. Vyzkoušejte, jaké to je projít se po kamení, kůře nebo borových šiškách. Přitom si krásně promasírujete chodidla.“

A čím je chůze na boso prospěšná? Holá chodidla se při chůzi dotýkají povrchových nerovností a takto jsou neustále simulovány akupresurní body, které ovlivňují funkci tělesných orgánů. Zároveň jsou drážděny nervové receptory, které aktivují činnost svalů. Tato simulace prospívá jak fyzickému, tak duševnímu zdraví. Ze zdravotního hlediska je tedy občasná chůze bez bot jednoznačně prospěšná.“

Bosý chodníček na Radhošti u horského hotelu Radegast. Kromě smyslových zážitků při chůzí bosou nohou po různém přírodním povrchu, protáhne chůze po kládách a kladinách také zádové svaly. Chůze naboso stimuluje krevní oběh a funkci srdce, podporuje funkci trávicího a dýchacího ústrojí, napomáhá proti arthirtidě, zlepšuje aktivitu a odpověď imunitního systému a v neposlední řadě rovná páteř – i charakter. Kromě akupresurní masáži dochází kontaktem bosé nohy se zemí k vyrovnání elektrického náboje a příjmu volných radikálů, které v těle působí jako antioxidanty.

Jaro už intenzívně ťuká na dveře a léto na sebe nenechá dlouho čekat. Návštěva některých oblíbených míst nabízí zajímavou atrakci v podobě bosonohých chodníčků – navíc zcela zdarma!

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *