Jakub Sobotka – výstava fotografií Performers a Still Land – 14|15 BAŤŮV INSTITUT – Zlín

Scénický tanec a zpěv rozezněl platformu 14|15 BAŤOVA INSTITUTU
Ve čtvrteční podvečer 20. září se ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy „Jakub Sobotka: Fotografie“, která byla spojena s tanečním a pěveckým vystoupením. Výstava fotografií zahrnující dva výstavní cykly Performers a Still Land je k vidění ve 2. podlaží budovy 15.

V cyklu Still Land se autor zamýšlí nad veřejným prostorem, ve kterém žijeme, představuje fotografie městských zákoutí z různých evropských měst a pod názvem Performers se skrývají černobílé portréty tanečníků předních českých i zahraničních souborů současného tance, kteří vystupovali na festivalu TANECVALMEZ. „Přestože jde o fotografie portrétů, podařilo se ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU tanečníky rozhýbat netradiční instalací, která určitě stojí za zhlédnutí a bude k vidění až do konce října,“ pozvala Petra Kubíková, ředitelka příspěvkové organizace 14|15 Baťův institut.

ZUŠ B-ART je již více než deset let pořadatelem mezinárodního festivalu současného tance TANECVALMEZ, u jehož zrodu stál také Jakub Sobotka.

A právě vystoupení žáků tanečního a hudebního oboru ZUŠ B-ART bylo součástí slavnostní vernisáže výstavy. Tanečnice během podvečera předvedly ukázku z nového celovečerního projektu Tanec pralesa a následovaly choreografie v různých tanečních stylech – klasický, moderní či  streetový tanec. Večerem zazněly písně ze světových i českých muzikálů.

Vernisáž zahájila ředitelka 14|15 Baťova institutu, příspěvkové organizace, Petra Kubíková, ředitelka ZUŠ B-ART Milada Borovičková a autor Jakub Sobotka, kteří společně seznámili návštěvníky s tím, jak vznikaly fotografie městských částí, fotografie tanečníků a s historií festivalu TANECVALMEZ.

„Still Land je pro mne hra. Předkládám divákovi obraz reálného místa, které může kdykoliv navštívit a prohlédnout si na vlastní oči. Je na něm, zda se dokáže oprostit ode reality a začne nacházet skryté významy a tajemství, která jsou v obraze ukrytá. Mám rád věci, které nejsou zřejmé na první pohled, které se musí objevit,“ představil cyklus Jakub Sobotka.
(TISKOVÁ ZPRÁVA)

Úvodní slovo autora vystavovaných fotografií Jakuba Sobotky

Krajina je pro mne velké téma. Věnuji se jí od začátku své tvorby. Je to té díky dvěma fotografům, kteří stáli na počátku mé cesty. Miroslav Bílek a Milena Valušková.

Miroslav Bílek, fotograf valašských Beskyd. Scházeli jsme se a diskutovali nad fotografiemi. Před očima mám jeho geometrizující krajiny zimního masivu Radhoště, které se více podobají grafikám, než reálné fotografii. .

Milena Valušková, se kterou je spojené moje vysokoškolské studium v Olomouci, její senzibilita ke geniu místa a meditativní přístup k tvorbě. V době svých vysokškolských studií jsem dělal na černobílých fotografiích spíš přírodních celků, které jsem vystavoval pod názvem Krajina nepoznaná.

V poslední době jsem svůj zájem přesunul od přírody k civilizaci, a začal zachycovat krajinu přetvořenou člověkem, krajinu, kterou se člověk obklopuje.

Fotografický cyklus Still Land je hra. Hra, kdy já předkládám před vás fotografie reálného místa, zachyceného v konkrétním čase, světle, s určitou náladou, a na vás, divácích, je zda dokážete se povznést nad realitu, a objevíte v tomto obraze další významy, další vrstvy, které jsou tam skryty.

Při tvorbě těchto fotografií do obrazu nezasahuji formou koláže, nebo montáže, jediné mé zásahy jsou, že opravuji tonalitu a barevnost fotografie tak, aby působila, tak jak to cítím.

Kdokoliv z vás může tato místa navštívit a prohlédnout je svým vlastním okem.

Je to vlastně, jako když děláte portrét.

Tím se dostávám ke druhému zde vystavenému cyklu, portrétů tanečníků současného tance, které spojuje to, že všichni vystupovali na festivalu TANEC VALMEZ.

21.září 2018
Více informací na www.14-15.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *