Ochutnávka roku 2019

Sotva jsme v letošním roce ukončili připomínkové oslavy 50. výročí roku 1968, zvaného jako „Pražské jaro“, už klepe na dveře další jubilejní rok, totiž 30. výročí roku sametového 1989. Je dobré včas se připravit na další sérii nekonečných debat a besed u kulatého či hranatého stolu, vyslechnout myšlenky, moudra a poučení těch, kteří tenkrát u toho byli i nebyli, poslechnout si co bylo a co nebylo ale být mohlo,  zvláště pokud na ono přerodné období nemáte vlastní názor.

Pokud jde o mne tak na štěstí ležel třicet let na půdě nedaleko komínu dvě sta roků staré dřevěnky, zapadlé v lesích a horách, přijatelně obsáhlý svazek všelijakých novin, letáků a jiných dokumentů z období listopad 1989 – březen 1990. Vybral jsem z nich několik humoristických postřehů a pokusím se o ně s vámi podělit. Cílem tohoto pošetilého konání není nic jiného, než připomenout, že vtipálci a humoristé (nejen) v té době viděli na míle daleko dopředu, ale mám podezření, že mnohdy viděli i za roh.

Ostatně – všimli jste si, že humoristé kreslíři, vypravěči a jiní vtipálci a s nimi i humor v zemi od pradávna oplývající mlékem, strdím a vtipem jakoby v současnosti zašli na úbytě? Nemělo by se s tím začít konečně něco dělat?

 

 

Prameny ze kterých jsou následující skutečnosti čerpány pocházejí z listopadu 1989 až března 1990.
 Autoři aforismů: Z. Rosemnbaum, V. Vališka, Vítězslav Hospes.
Kreslíři: Vladimír Jiránek, Václav a Petr Herinkovi, Jaroslav Malák, Dušan Pálka, BAPE, Bape, Jan Berna, Pavel Rak, Starý – Lahoutka, Pavel Kantorek, Pavel Matuška, V. V. Paleček, Emanuel Jakub, Jiří Lochman, T. B. 66, SK 88, SK 85, SK 78, SK 74, Vladimír Renčín, Neprakta – Švandrlík, Vladimír Hlavín, Václav Hradecký, Zdeněk Žáček,  Lubomír Lichý, Lucie Lomová, db, Petr Juřena, Jaromír Pop.
Tiskoviny: Přetlak 27 IP Olomouc, Lidové noviny 17. ledna 1990, Lidové noviny 13. ledna 1990, Lidové noviny 17. února 1990, Lidové noviny 24. února 1990, ŠKRT leden 1990, dikobraz leden 1990, dikobraz únor 1990.
Letáky a příležitostné tiskoviny studentů UP Olomouc 1989-1990.

 Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *