Literáti na trati už po šesté

Obvykle se nestává příliš často, aby se více jak jeden člověk ujednotilo na stejném tématu. V případě almanachu „Literáti na trati VI., aneb Vlak plný prózy“ se pod jednotícím mottem „Vlaky jsou pokladnicí příběhů…“ sešlo neuvěřitelných 69 autorů z celé České republiky a někteří i z jejího blízkého i vzdálenějšího okolí.

Tvůrcem knihy je František Tylšar ze Šumperku, který na sebe prozradil: „Jsem literát na trati! A to doslova a do písmene, protože železnice mě provází od útlého dětství až dodnes, kdy vozím cestující po těch nejkrásnějších jihočeských tratích modrými vlaky Národního dopravce.   

Když jsem před sedmi lety dostal nápad vytvořit první knihu píšících železničářů, ani mě nenapadlo, že jsem na počátku něčeho tak úžasného…

Přeji všem čtenářům spoustu radosti z cestování a z každého řádku této knihy...“

Někteří lidé jezdí vlakem denně, jiní si cestování užívají jako sváteční chvíle. Za okny i ve vozech se vždy děje něco zajímavého. Kdo se umí správně dívat, vždy odchází s novými zážitky. Ten kdo umí naslouchat, určitě zaslechne spoustu inspirativních myšlenek. A někteří spisovatelé jezdí vlakem právě z tohoto důvodu.

František Tylšar

To jsou slova tvůrce knihy Fandy Tylšara i se závěrečnou notickou: Za všechny literáty na trati vám přeji spoustu hezkých chvil nad stránkami naší knihy. Nejlépe ve vlaku…

Obálku knížky navrhl a vytvořil František Tylšar s použitím ilustrace Bohuslava Fultnera. Ilustrace: autoři a členové ČZS FISAIC. Kniha má 337 stran. Vydalo nakladatelství Epika, Jan Medek, Jindřichův Hradec. 2019.

Vydání knihy podpořil FISAIC Český zemský svaz, ČD České dráhy, Národní dopravce, Cargo, OSŽ, ČD-telematika, Jihočeský klub Obce spisovatelů, Obec spisovatelů České republiky.

Text a repro-foto pro OKO BESKYD Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *