Výstava fotografií Josefa Bosáka „Život v Kyrgyzstánu“

Josef Bosák fotografuje od roku 2003. Je členem fotoklubu R9 v Rožnově pod Radhoštěm. Zúčastňuje se různých fotosoutěží a fotosalónů a získal titul AFIAP a EFIAP. Tiskne na stránkách různých magazínů a knih. Svá díla také vystavuje. Pořádá samostatné výstavy a podílí se na společných výstavách s fotoklubem R9. V roce 2009 se stal členem ČFFU a v roce 2012 členem kolektivu Berounských fotoniků.

Protože se po dlouhý čas pohyboval také mezi muzikanty, lze ho zahlédnout v hudebních skupinách a mezi pěveckými umělci.

Ve své fotografické práci zaměřuje pozornost v reportážních záběrech na podoby člověka.

Mohutnou tvůrčí inspiraci mu přineslo cestování. Nejraději se toulá po Balkáně a bývalých zemích Sovětského Svazu. Zamiloval se do Arménie a Náhorního Karabachu, nachází zde klid, mír a pokoru, obě země každoročně navštěvuje.

V lednu roku 2018 uspořádal v „Galerii na Radnici“ soubor fotografií pod názvem „Co v Rožnově neviselo“.

Výstava v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm představuje soubor prací pod názvem „Život v Kyrgyzstánu“ z cesty v roce 2019 do Kyrgyzstánu a zachycuje pestrý život lidí v této zemi v jejich každodenních činnostech. V souboru neschází ani pohledy na tamní krásnou krajinu. (více na www.fotobosak.eu).

Kyrgizie, země kontrastů, je Kyrgyzská republika Kyrgyzstán (Kyrgyz Respublikasy) je stát ve střední Asii, má přibližně 4,5 mil. obyvatel, hlavní město Biškek (631 000 obyv.), úřední jazyk kyrgyzština. Převážně hornatá země s mnoha mezihorními kotlinami, kde většinu státu vyplňuje pohoří Ťan-Šan s nadmořskou výškou přesahující 7 000 m n. m. Horské oblasti jsou značně zaledněny. Louky a pastviny pokrývají 44 % plochy. Ze 750 jezer a přehradních nádrží je největší jezero Issyk-Kul s plochou 60 200 km čtverečních.

Kyrgyzstán má ze všech států světa největší vzdálenost od moře a také značnou nadmořskou výšku (více než 94 % rozlohy státu leží ve výšce nad 1000 m n. m. a 40 % území je ve výšce nad 3000 m), což přináší podnebí s velkými výkyvy teplot i během jednoho dne. V zimě klesá teplota k mínus čtyřiceti a v létě přesahuje i plus čtyřicet stupňů Celsia.

Z velkého vodního bohatství Kyrgyzstánu mají tamní řeky (největší kyrgyzská řeka Naryn má délku 535 km) obrovský potenciál pro rozvoj vodních elektráren.

V roce 1865 byla oblast připojena k Rusku, roku 1991 vyhlášena nezávislost Kyrgizie.

Výstava fotografií Josefa Bosáka „Život v Kyrgyzstánu“ je v rožnovské městské knihovně přístupná až do 21. 10. 2019.

Text, foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *