Perníčky – výstava o historii a současnosti medových perníků

Medové pečivo lidé znali už ve starověku. Jako ozdobné pečivo z medu (případně cukru), mouky a koření ho však uměli připravovat až ve středověku. V našich zemích je perník znám z roku 1335.

Původně byl perník považován za luxusní delikatesu bohatých lidí. Sloužil jako pochutina, k dekorativním účelům, i jako lék. Od 19. století byl med nahrazován třtinovým cukrem, levnějším sirupem z řepného cukru a s dostupným kořením, takže byl oblíbený i v širších lidových vrstvách.

Na Valašsku pocházejí nejstarší zmínky o perníku z roku 1610.

Ve 20. století se začal perník vyrábět průmyslově, první továrna na perník vznikla v Pardubicích roku 1913.

V 18. století se podle použitých surovin a způsobu přípravy zhotovovaly čtyři druhy perníků. Výroba perníku byl zdlouhavý a namáhavý proces. Receptury perníkáři uchovávali v tajnosti.

Těsto na perníky se tvarovalo v dřevěných řezbovaných formách různých tvarů. Po vyklepnutí z formy se perník ukládal na dřevěnou lopatu a vkládal do vyhřáté pece. Po upečení byly perníkářské výrobky připraveny pro konzumaci.

Vzhled perníkářských výrobků se časem měnil. Ve druhé polovině 19. století byl povrch plasticky dekorovaný v dřevěných vyřezávaných formách. Protože těsto neudrželo jemné kontury, začalo se tvarovat plechovými vykrajovátky. Ve výzdobě se uplatnila dekorativní malba a celoplošná poleva. Na povrch perníků se cukrovou polevou lepily i obrázky, říkanky a vzkazy.

Vyobrazení

Pernikářské formy (kadluby) – Motiv Madona s dítětem. Sbírky Národní muzeum v přírodě, Valašské muzeum v přírodě.
Formy s figurálními motivy – Husar na koni z dílny rožnovského perníkáře J. M. Bajera. Sbírky Národní muzeum v přírodě, Valašské muzeum v přírodě.
Výlisky z forem na perníkářské výrobky, motiv srdce patří k nejoblíbenějším (kolem r. 1908). Sbírky Muzea regionu Valašsko.
Srdce a další perníkové výrobky Šárka Urbanová, Velká Lhota.
Zima – Koledy, Cukráři SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín.
Ceny ze světových soutěží. Světové olympiády 2012 a Mistrovství světa 2014 za zdobený perník pro Jaroslavu Londonovou.

Perníčky – výstava o historii a současnosti medových perníků. Zámek Vsetín 16. 11. 2019 – 23. 2. 2020.

 Text a foto © Richard Sobotka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *