Zašová si v roce 2020 připomene 650 let od první písemné zmínky

Od první písemné zmínky o Zašové uplyne v roce 2020 rovných 650 let. Při pohledu na pomyslnou časovou osu je to, z hlediska existence naší planety i dějin lidstva, mizivý časový úsek.

Z hlediska nejstarších písemných památek, které se datují do 2. tisíciletí před Kristem, se však zdaleka nejedná o krátký časový údaj. Protože poslední odborné publikace o historii naší obce z pera prof. Domluvila byla vydána před více než sto lety, připravujeme vydání knihy fotografií zachycující život v naší obci v průběhu celého roku, na ni bude navazovat kniha bohatá na historický materiál věnující se celým 650 letům obce. Zkrátka nepřijde ani Veselá, která rok nato oslaví 645 let od své první písemné zmínky a bude mít rovněž knihu o své samostatné historii,“ uvádí Jiljí Kubrický, starosta Zašové a Veselé v úvodu stolního kalendáře, vydaného k 650. výročí obce Zašová.

Kalendář je koncipován pro obě obce Zašovou a Veselou, které odděluje Rožnovská Bečva, ale mají jednotné vedení obecním úřadem v Zašové a současným starostou původem z Veselé.

Kalendář uvádí celkem osmadvacet dvojsnímků u kterých lze porovnat historickou podobu určité části jedné i druhé obce a srovnat je se současností. V Zašové je to například proměna budovy Obecního úřadu, bývalého Panského domu, Kulturního domu, nebo i sakrální památky na Černém kopečku, proměnu vily kamenického mistra Karla Kerleho na ordinace lékařů a lékárnu, staré školy na Dětský domov, nebo jednu z nejstarších dochovaných dřevěnic č. p. 275 v Zašové. Ve Veselé proměnu kostela, požární zbrojnice , kulturního domu, či selského půlgruntu č. p. 44.

Kalendář, který vydal Obecní úřad v Zašové a dostal se do rodin v Zašové a Veselé zdarma, je plný pěkných fotografií a také zajímavých historických údajů.

Text a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *