Historie lyžování v Beskydech

Je to povídání nejen o historii lyžování v Beskydech, zároveň dokument z „Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování Beskydy 2020“.

Pořadatelem byl Kulturně sportovní spolek Elegant Ostrava, spolupořadatel Mosty u Jablunkova a partnery Ski areál Mosty u Jablunkova.

Útlá brožurka „Mezinárodní mistrovství ČR v historickém lyžování BESKYDY 2020“ vypovídá nejen o dlouhé historii lyžování od pravěku s bezprostředním napojením člověka na přírodu, přes středověký záznam z roku 1567: „… místo bot mají pod nohama připevněny kusy dřev …“, a jistého Jon Thorsteinsona (1827-1876) z norského Telemarku, jehož rozvoz pošty na lyžích je elegantním telemarkem napodobován podnes.

V zemích Koruny české byl u zrodu lyžování člen Bruslařského závodního klubu Josef Rössler-Ořovský, který si vůbec poprvé zalyžoval na „splašených prkýncích“ roku 1887 v Praze rovnou na Václavském náměstí. Pak už to šlo s rozvojem lyžování ráz naráz a „lyžnici“ začali řádit i v Beskydech, kde byla kolébkou lyžování horská obec Dolní Bečva.

Snad přemíra moderní lyžařské výzbroje a výstroje přiměla několik romantiků založit „Kulturně sportovní spolek ELEGANT“, s nostalgií oprášit staré lyže s bambulkou na špici a brázdit zasněžený svah i s elegantním telemarkem a také se odvážně vrhat při skocích na lyžích do prostoru s nejistotou, jak asi to nakonec všecko dopadne.

Dobrá věc se podařila a to je dobrá zpráva pro všechny, kteří se nenechávají převálcovat moderní současností a najdou si chvilku ohlédnout se do historie.

Krásně vysněžené svahy hor a jízda na starobylých prknech, zakončena elegantním telemarkem, budiž jim dopřána i do dalších skiáckých sezón.

Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *