140. výročí dechové kapely Zašovjanka

V roce 2020 uplyne 140 let od vzniku dechové hudby „Zašovjanka“. U jejího vzniku byl zašovský rodák Emil Špůrek, vojenský muzikant, který se roku 1875 vrátil z vojny a začal vyučovat hře na dechové nástroje. Ve výuce mladých muzikantů mu pomáhal učitel Schober. Vznik „Zašovjanky“ byl stanoven na rok 1880, a patří mezi nejstarší dechovky na Moravě a je nejdéle působící dechovou hudbou na Valašsku. 

„Zašovjanka“ měla štěstí na dobré muzikanty, ale především na dobré kapelníky.

Ferdinand Škrobák (17. 10. 1895 v Zašové – 24. 9. 1988 v Praze) – od jeho narození uplynulo v letošním roce 125 let, hudební skladatel a dirigent. Patří mezi přední muzikantské osobnosti Zašové. Hrál na křídlovku a pozoun. Od mládí působil jako hudebník, později dirigent a kapelník v mnoha vojenských hudbách po celém Československu. Byl spoluzakladatelem Ústřední hudby ministerstva vnitra, hudby čs. letectva, dirigentem Pražské posádkové hudby, orchestru Pražských dopravních podniků atd. Vyučoval na vojenské hudební škole a byl odborným poradcem pražského Domu osvěty. Psal valčíky. Složil několik desítek vojenských pochodů, písní a dalších skladeb pro dechový orchestr, které se dostaly do repertoáru mnoha kapel, do rozhlasu a televize.

Poruba Jan (28. 11. 1903 – 6. 5. 1969 vždy v Zašové), hudebník a učitel hudby. Od mládí byl aktivním hudebníkem. Již v 18 letech nastoupil jako elév u vojenské hudby v Užhorodě, kde zásluhou Ferdinanda Škrobáka a vlastní snahou se za několik let vyškolil a po návratu domů působil v řadě souborů dechových, tanečních i komorních. Vedl orchestr žáků hudební školy, pěvecké soubory, nacvičoval a řídil hudbu při operetách a sám aktivně působil ponejvíce v dechovém orchestru Krásenských skláren, který přivedl k řadě úspěchů a ocenění.

Zašovský rodák Holiš Evžen (od jeho narození 9. 4. 1930 uplyne 90 let), dirigent, hudební pedagog. Vystudoval gymnázium ve Valašském Meziříčí a Janáčkovu akademii muzických umění v Brně. Působil jako dirigent v brněnské opeře. Učil na Státní brněnské konzervatoři. Do Zašové často zajížděl, trávil zde dny odpočinku  se svou rodinou v domě po rodičích.

Borovička Arnošt (1891-1950) – v letošním roce uplyne 70 let od jeho úmrtí, hudebník a ředitel kůru, varhaník. Pocházel z pekařské rodiny v Brankách, ale převzít řemeslo mu zabránil úraz. Vyučil se nejprve muzice, pak také obchodním příručím. Přestěhoval se z Branek do Zašové, kde vedl obchod, vyučoval hudbě, skládal písničky, vedl kapelu, pěvecký sbor a také varhaničil v místním kostele. K jeho skladbám patří i Valašská vánoční mše, kterou v zašovském kostele uvedl.

 

Borovička Miroslav (narodil se 28. 11. 1926 v Zašové – zemřel 4. 12. 2000 ve Valašském Meziříčí) – od jeho smrti uplyne 20 let, učitel hudby, regenschori a kapelník. Studoval gymnázium a obchodní akademii. Hrát na celou řadu hudebních nástrojů ho vyučil otec Arnošt Borovička. Po něm převzal řízení zašovského chrámového sboru a varhanictví. Spoluzaložil a řídil Valašský Big Band. V Zašové byl nepostradatelným hudebníkem nejen v kapelách a v kostele, ale i v obřadních síních, v Osvětové besedě, ve Valašském Krúžku i v okresním metodickém a poradenském sboru.

 

Ing. Václav Zvoníček (1938-2018), po 46 let dělal kapelníka Zašovjance. V letech 1998-2002 starosta obce Zašová. Pod jeho vedení byla zašovská dechovka „Zašovjanka“ známá a oblíbená po širokém okolí, vystupovala i ve Vysokých Tatrách a měla svůj pořad také v ostravské televizi.

Ing. Pavel Špůrek (nar. 1943) je kapelníkem „Zašovjanky“ od roku 2015.

Ing. Václav Zvoníček                    Ing. Pavel Špůrek

Kulaté výročí dechové hudby „Zašovjanka“ je v roce 2020 propojeno s výročím obce Zašová, která si letos připomíná 650 let od první písemné zmínky.

Pro Zašovou je rok 2020 plný významných výročí.

Foto © Pavel Špůrek
Text,  foto a reprofoto © Richard Sobotka

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *