Brillovka – Jindřich Zeithamml a jeho výstava „Obraz dne ve dvanácti variacích difuze“

Výstavu obrazů a artefaktů Jindřicha Zeithammla pod názvem „Obraz dne ve dvanácti variacích difuze“ uspořádala TKA-kulturní agentura ve velkém sálu Brillovky v Rožnově pod Radhoštěm.

Jindřich Zeithamml

Jindřich Zeithamml (nar. 1949 v Teplicích) absolvoval v letech 1976-1982 Staatische Kunstakademie Düsseldorf. V letech 1995-2016 vedl ateliér Socha II na Akademii výtvarných umění v Praze, roku 2005 byl jmenován profesorem. Uspořádal výstavy na řadě míst v ČR i v zahraničí. Je členem Umělecké besedy a Deutscher Künstlerbund. Je zastoupen ve veřejných a soukromých sbírkách v ČR, Německu, Francii, Švédsku, Španělsku a USA.

O výstavě pohovořila kurátorka výstavy PhDr. Iva Mladičová, která mimo jiné uvedla. „Jsem velmi ráda, že mohu zahájit tuto výstavu jako pokračování. Loni to byla výstava Mario Kotrby, letos Jindřicha Zeithammla, vlastně obě veličiny první ligy v rámci českého sochařství.

PhDr. Iva Mladičová

S jeho artefakty se můžeme setkat nejen v Čechách, ale hlavně v Německu. Jindřich Zeithammel odešel na začátku 70. let přes Itálii a Švýcarsko do tehdy Západního Německa. Byla to cesta se záměrem sochařsky svobodně tvořit, ta  započala na Akademii výtvarných umění v Düsseldorfu. Osmdesátá léta jsou důležitá tím, že Jindřich Zeithamml dostal Cenu Severního Porýní-Vestfálska. Důležitým pak  byl také rok 1995, kdy se Jindřich Zeithamml stal šéfem sochařského ateliéru v Praze a tento ateliér vedl až do roku 2016.

Na této výjimečné výstavě je prezentován  souborem nazvaným „Obraz dne ve dvanácti variacích difuze“, tedy soubor dvanácti velkorysých nástěnných objektů, kterým dominuje symboličnost zlata, zlata a stříbra naneseného na podkladu. Tak tento sochařský svět pracuje také s povrchem, který vtahuje do sebe vnější prostor.“

Lenka Zbořilová

Výstavu, která se mohla uskutečnit díky sponzorům, doprovodila hudební skupina Billow se zpěvačkou Lenkou Zbořilovou.

Výstava byla zahájena 12. března 2020 a potrvá až do 30.dubna 2020.

Vernisáže se účastnilo méně než 100 lidí, jak bylo s ohledem na pandemii koronaviru v té době stanoveno krizovým štábem vlády ČR. O dalším osudu výstavy uvedl ředitel TKA – kulturní agentury Mgr. Jakub Sobotka:  „S ohledem na pandemii koronaviru je výstava až do 13. 4. 2020 uzavřena. Aktualizaci stavu zveřejní TKA-kulturní agentura.“

Text a foto © Richard Sobotka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *