Věra Ludíková: Příliš stručný životopis

Příliš stručný životopis píše zpravidla ten, kdo žije rozkošatělým niterným životem.  Jeho curriculum vitae je obsaženo spíš v tvorbě, v ní je zpravidla klíč ke komnatě plné myšlenek.

Věra Ludíková (1943, Ústí nad Orlicí), česká básnířka a esperantistka. Po maturitě nastoupila do Pragovky, od roku 1969 zaměstnána v Odeonu, v 90. letech personalistika v nakladatelství Ivo Železný. Poté poradce v Parlamentu. Majitelka nakladatelství Chronos. Píše básně a povídky. Publikuje i v Chůdových kořenech. V její bibliofilii lze napočítat více jek dvacet děl, z nich řada byla přeložena do řady jazyků.

Josef Lebeda, erudovaný znalec básnířčiny tvorby, charakterizuje Věru Ludíkovou jako autorku „veršů kosmických, univerzálně křesťanských, jak je známe zčásti v tradici české poezie Máchovy, Nerudovy, Březinovy, mířících však ještě dále“.

Ludíkové altruismus není vypočítavou pózou, je přirozeností filozofující básnířky. Píše-li Ludíková člověk, myslí lidstvo.

Tuto myšlenku svého času rozvedla Věra Ludíková v bulletinu Dokořán: „Proč protestovat proti globalizaci, když je součástí vývoje světa tak jako hlavní proud, připodobňovaný k šištici biologického vývoje, jenž vedl k homo sapiens a bude dál pokračovat až k člověku duchovnímu. Je to přirozený důsledek fyzikálních kosmických zákonů…“

Prozatím posledním knižním počinem Věry Ludíkové je kniha poezie „Kantáta“.

První vydání knížky KANTÁTA vyšlo v roce 2001, znovu v roce 2014 jako samostatná příloha vzpomínkové knížky na Tomáše kardinála Špidlíka VLNA NAD VLNU STOUPÁ, do třetice slova Kantáty, obohacená o překlady do několika cizích jazyků,předávám jako tolik potřebnou naději dál…,“ poznamenává v úvodu knížky autorka Věra Ludíková.

A v závěru uvádí Dr. Josef Lebeda mimo jiné: „V této nevelké knížce poezie Věry Ludíkové je zachycena jejími typicky křehkými verši každoročně se opakující, ale vždy velká událost pro celé lidstvo, duchovní jaro. Setkáváme se s autorkou veršů kosmických, univerzálně křesťanských, jak je známe zčásti v tradici české poezie Máchovy, Nerudovy, Březinovy, mířící však ještě dále.“

Knížku plnou duchovního povznesení vydalo nakladatelství Granis, Ústí nad Orlicí, 2020.

 

 

Text,a reprofoto © Richard Sobotka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *