Ozvěny – 31. Valašské folkrockování se vydařilo po všech stránkách

Letošní, 31. ročník hudebního festivalu Valašské folkrockování, konaný 22. 8. 2020, byl nadmíru úspěšný a těšil se zájmu diváků, kteří zaplnili celý amfiteátr Na stráni. Publikum dokázalo vytvořit fantastickou atmosféru pro účinkující, z nichž mnozí vystupovali poprvé po několikaměsíční přestávce. A také na jejich výkonech, plných nahromaděné energie, to bylo znát.

Letošní ročník se vydařil na jedničku. Diváci i muzikanti si festival užili naplno, takovou atmosféru jsem ještě na velké akci nezažil. Kapely natěšené na živé vystoupení po půlroční pauze, vnímavé publikum hladové po kultuře a výborná organizace a přístup všech, kteří se na průběhu festivalu podíleli. Patří jim mé velké poděkování. S chutí se pouštíme do přípravy dalšího ročníku,“ řekl ředitel pořádajícího T klubu Jakub Sobotka.

O rozjezd se postarala legendární bluegrassová skupina Druhá tráva se zpěvákem Robertem Křesťanem a začátek to nebyl nijak pozvolný a melancholický, jak by žánrové zařazení napovídalo. Naopak, energické vystoupení protkané svižnými skladbami skvěle naladilo diváky na pokračování festivalu. Následné vystoupení slovenské vokální skupiny Fragile, bez nadsázky publikum nadchlo a Fragile potvrdili roli černého koně celého programu. Na výborně secvičené vokální covery světových hitů snad publikum ani nebylo připravené a nadšeně odměňovalo potleskem každou píseň. Po přídavku publikum odměnilo zpěváky dlouhým potleskem ve stoje.

Po zdravici ředitele pořádající kulturní agentury a poděkování partnerům festivalu podium patřilo nejznámějšímu jménu celého programu, Michalu Hrůzovi a jeho kapele Hrůzy. Na jejich set bylo publikum naopak velmi dobře připraveno a dokázalo odzpívat velkou část písní, kdykoli o to bylo zpěvákem požádáno. Odměnou za tuto spolupráci jim byly ty největší hity, které zpěvák a skladatel za svou hudební dráhu vytvořil. Pomyslnou třešničkou na dortu se pak stal poslední koncert, který obstarali košičtí The Backwards. Oficiálně jeden z nejlepších světových revivalů legendárních The Beatles nenechal na hodinu diváky vydechnout a servíroval jim ty nejklasičtější hity liverpoolských Brouků. Festival tak končil tanečně a opět ovacemi ve stoje.

Reakce účinkujících byly, jako obvykle, velmi příznivé. Oceňují zejména unikátní prostředí, ve kterém se festival koná, skvělé publikum a profesionální organizaci. Takže kombinace pozitivně naladěného publika a jedinečného prostředí je jedním z důvodů, proč si hraní na Valašském folkrockování užívají a odjíždějí opravdu spokojení. Za což jsme rádi i my pořadatelé,“ řekla dramaturgyně T klubu Romana Rusková.

Valašské folkrockování je jedním z nejznámějších hudebních festivalů na Valašsku. Odehrává se v malebném prostředí amfiteátru Na stráni ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Během jeho více než 30ti leté historie zde vystoupilo na 150 účinkujících včetně nejznámějších hudebních hvězd.

Kamera Josef Bosák

 

Kamera Jakub Sobotka

Více informací: Romana Rusková, 731 154 244, tka@tka.cz
https://www.tka.cz/program/2020/08/31-valasske-folkrockovani

Autoři fotografií: Josef Bosák, Jakub Sobotka
fotogalerie: https://www.tka.cz/fotogalerie/program/2020/08/31-valasske-folkrockovani

T klub – kulturní agentura, příspěvková organizace | 1.máje 1000 | Rožnov pod Radhoštěm

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *